Lukijat

tiistai 26. maaliskuuta 2013

rajaseutuja

kun näillä seuduilla tulee harvoin käytyä, niin tilaisuus piti käyttää hyväksi ja tutustua myös tornionjoen suomen puoleisiin paikkoihin. lentokeliä piisasi ihan koko päiväksi eikä termiikkikään isommin riepotellut, kiitos ohuen armahtavan pilviverhon joka ilmaantui iltapäiväksi auringon eteen.
 aloitetaanpa pohjoisesta.

poroja ei kaikki poroisännät päästä lapin kairaan tarpomaan. säästyyhän siinä syksyisin sitten poroerotuksesta kun ne on valmiina karsinassa jo...



pellon kirkonkylä on parin kilsan päässä varsinaisesta keskustasta, pellon sillan lähellä



ehkä tunnetuin pellolainen (paavo lipposen, tarja ylitalon ja einin ohella), eero mäntyranta on saanut näköispatsaan tuohon risteyksen taakse.


pellon keskustaa. pello on tunnettu nykyisellä nimellään vasta vuodesta 1949. aiemmin kunta oli nimeltään turtola.



turtola on nykyäänkin kylä pellossa, n. 15km päässä etelään tornionjoen varrella.
        talvisaikaan tornionjoen ylittää useita jääteitä. siitä on sievä käydä ruottalaisten tankkaamasssa suomesta dieseliä ja suomalaisten ruottista bensaa.
eikä niinkun minä tein, että tankkasin ruottinpuolella tankin täyteen "halpaa" naftaa ;)
(kruunun kurssi oli vahvistunut sitten viime käyntini. eurolla ei saa enää kuin vähän yli 8 kruunua)



aavasaksalta starttipaikka löyty kuvan vas alalaidasta jokirannasta vanhan tullirakennuksen takaa. aavasaksa on paitsi kuvan kylä, myös taustalla kohoavan 242m korkean vaaran nimi. sen kerrotaan olevan eteläisin paikka, mistä näkee keskiyön auringon. mäen laella on järjestetty takavuosina aina tuhansittain väkeä paikalle houkutellut juhannusjuhla. tapahtumaa aiotaan kuulemma elvyttää tässä ylitornion kylässä uudelleen henkiin.


aavasaksan silta on silta vaan suomen puolella jokea. ruotsin puolella se on korvattu tuoolaisella maakannaksella


tornionjoen seudulla on harjoitettu kautta vuosisatojen nk. "poikkinaintia"
näin wikipedia kertoo aiheesta:

Poikkinainti tarkoittaa toimintaa, jossa missä päin tahansa Tornionjokilaaksoa tapahtuvan naimisiinmenon toinen osapuoli on Suomesta ja toinen Ruotsista.
Ikiaikaiseen tapaan tornionlaaksolaiset ovat etsineet puolisoa nykyisen valtakunnanrajan molemmin puolin. Yhteinen kieli - meän kieli - ja kulttuuri ovat sitoneet Tornionlaakson kahden maan kansalaisia yhteen eikä rajan yli avioituminen ole lainkaan poikkeuksellista.


leveään jokeen on aikojen saatossa muodosunut veden seassa liikkuvasta kiintoaineksesta laajoja särkkämäisiä saaria. saaria käytetään mm. laidun- ja viljelysmaana.




ylitorniosta starttipaikka löytyi ruotsiin johtavalta jäätieltä. siitä olikin helppo nostella kamat autosta ja startata ihan vierestä.
 ylitornio on reilun 4000 asukkaan kunta ja maisemaa hallitsevat jylhät vaaramaisemat.


kylänraittia


koulukeskus?


vaatimaton kirkko löytyy parin kilometrin päästä kuntakeskuksesta etelään.


pian tämän jälkeen kamera ilmoitti kortin tulleen täyteen. se olikin hyvä syy mennä laskuun ja jatkaa matkaa autolla kotiin ähtäriin. melkeenhän sitä 1000km tulikin sunnuntaina köröteltyä...

2 kommenttia:

  1. Terve, voinko käyttää yhtä kuvaasi väitöskirjassani ilmoittamalla toki kuvan osoitteen ja haltijan. Terveisin Tapio Alho
    tapio.alho@gmail.com

    VastaaPoista