Lukijat

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

tarton maisemissa



  koska suurin osa suomalaisista ei niin kovin intomielisiä kilpailijoita ollut, päätimme lähteä eräänä kisapäivänä tartoon lentämään. eräs viron joukkueen jäsen oli kotoisin tartosta ja hän kertoi tarton ilmatilan vapautuvan varjoliitelyyn klo 19.00 tornin mennessä kiinni. soitto matkalla torniin varmisti saman asian. (kiitos jukka) saimme myös hyvät ohjeet.. (kiitos aare! :)
.. löytää tarton paras starttipaikka, joka oli käytöstä poistettu, raadin sotilastukikohdan lentokenttä.

 arto ehätti ensin ilmoille


itsekin starttasin perään, mutta sen jälkeen tuuliolosuhteet maassa muuttuivat kelvottomiksi ja osa porukasta jäi maahan odottelemaan parempaa hetkeä.

 tarinan mukaan tätä neuvostoliiton yhtä suurimmista sotilaskenttää kiersi ilmassa jatkuvassa lähtövalmiudessa  vuorokauden ajan neljä ydinpommilastissa ollutta neuvostopommikonetta kuuban kriisin aikana.


google-earth kertoo havainnollisesti, että tehokkuudesta on kyse.




nyt kenttä on uusiokäytössä. siellä toimii mm. hakevarasto sekä vapaavarasto uusille autoille


aluetta puhdistetaan saasteista ja tälle isolle sivukiitotielle ollaan rakentamassa viron kansallismuseolle uutta suurta päärakennusta.


alueen erottaa silti vieläkin ilmasta helposti sotilastukikohdaksi





kentän päällä pyörimisen jälkeen hakeuduin myötävalon puolelle kaupunkia.
keskeneräistä asuntotuotantoa kaupungin laidalla (vahi)


tarto tunnetaan viron kulttuurin keskuksena. siksi myös viron kansallismuseo (eesti rahva museem) on sijoitettu tartoon


jostain olen saanut kuulla, että tällä kasvihuoneviljelmällä olisi laihialainen omistuspohja?


tigutorn eli etanatorni on tarton korkein rakennus. sen ovat suunnitelleet suunnitelleet arkkitehdit Vilen Künnapu ja Ain Padrik alueelle on tulossa myöhemmin lisää näitä "wau-arkkitehtuurin" hedelmiä. talo näyttää aivan siltä, kuin ensiksi olisi kierrelty huutokaupoissa ostelemassa mahdollisimman monenkokoisia ja -muotoisia ikkunoita ;)


tarton historiallinen kaupunginosa. täältä löytyy johanneksen kirkko (jaani kirik), tarton "ulikooli" eli yliopisto sekä monet muut sivistyksen ja kulttuurin kannalta olennaiset laitokset.


annelinna on tarton suurin asuntoalue. neuvostoajan rakennustyyli on helposti aistittavissa. asukasmäärä nettitietojen mukaan 35.000


melko tulvaherkkää aluetta tuo emajoen alajuoksu tarton kaupungin laidalla!



vanha, moderni keskusta sekä neuvostoaikainen betonilähiö emajoen varrella samassa kuvassa:



loppu hyvin, kaikki hyvin!

mäntiä menee ja potkureita menee...

silti aina lopuksi naurattaa :)


tarto oli viron itsenäistymiseen saakka "kielletty kaupunki"
 se tarkoitti, etti ulkomaalaisia päästetty kaupunkiin lainkaan. suurin syy siihen oli juuri tämä raadin sotilastukikohta.  
tähän loppuun voisi tartuttaa vaikka jukan startin betonikentältä. tokko lie aiempaa kokemusta kaikenkokeneella jukallakaan betonialustasta?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti