Lukijat

torstai 17. lokakuuta 2013

budapestin nähtävyyksiä
lauluntekijöitäkin innoittanut budapest tuli pieneltä osin tutuksi viime viikonloppuna, kun paremman puoliskon kanssa käväistiin tässä euroopan kauneimmaksikin mainitussa kaupungissa.
 matkaan lähdettiin tampereelta, ryanairin halpalentojen houkuttelemana.ensimmäinen ilta meni matkan rasituksista toipumiseen, mutta heti sunnuntain koittaessa lähdettiin jaloittelemaan kaupungille. jaloittelemaan oli lähtenyt moni muukin. turistien lisäksi katuja kansoittivat kymmenettuhannet maratoonarit ympäri maailman.tärkeintä ei ole voitto, vaan karnevaalihumu!no, sitten ne tärkeimmät nähtävyydet tietysti piti käydä katsomassa tuhansien muidenkin samoissa aikeissa budapestiin tulleiden kanssa :)

kuninkaanlinna pestin puolelta tarkasteltuna:tonava ylitettiin kuuluisaa ketjusiltaa myöten:


 todellinen siltainsinöörin taidonnäyte muuten.
voi vain arvailla, paljonko yksi ainoa ketjunlenkki painaa?
 
 vaikka lokakuu on jo pitkällä, lämpötila huiteli lähes hellelukemissa. yllättävää oli, että ruska täällä on parhaimmillaan, vaikka pakkasia tuskin on ollut??

merkittävimmälle turistialueelle budan kukkuloille pääsi hienolla alkuperäiskuntoisella funikulaarilla (valmistusvuosi 1870)


sieltäpä avautuikin erinomaisen kauniit maisemat!


turistit kokoontuivat katselemaan kuninkaanlinnan vartijoiden vahdinvaihtoa, joka olikin aika lystikkään näköistä hommaa;)siitä sitten suoriuduimme "kalastajalinnakkeelle", josta avautuvat parhaimmat näköalat tonavan toiselle rannalle.

parlamenttitalo:


budan rantaa


matiaksenkirkon rakennustaiteellisia yksityiskohtia:ei pöllömmät maisemat istahtaa nauttimaan lasilliset virvoittavaa juomaa ;)


no, vaikka rakennukset ja näköalat on kuinka hienoja, kaikkeen kyllästyy.
 kierrettiin sitten erään toisen sillan kautta takaisin hotellille ja aloimme valmistautumaan yöelämään.

aluksi pakkauduimme parempiosaisten seuraan ja kävimme syntimme sovittamassa jo etukäteen stephens basilica-kirkon klassisen musiikin konsertissa. unkarissa kirkoon voi näköjään periä pääsymaksua ja siellä pitää taputtaa:


sitten kaupungille ja kuppiloiden antimiin tutustumaan. elviksen vanhoja rojuja päätynyt tännekin:


 elävää musiikkia oli tarjolla joka makuun. viulunvingutus tuntui olevan kovasti suosittua täälläpäin


lopulta väsy iski ja harkittiin jopa taksin ottamista hotellille :)
maanantai kuluteltiin pestin puolen kohteissa. lähes koko kaupunginosan pituista vacin kävelykatua remontteerattiin ahkerasti
automies bongaa monemoista erikoista kulkupeliä katukuvassa :
 


tosin ei ihan heti uskoisi, että tämän kuoren alta löytyy ihan tavallinen 80-luvun ford sierra...
 

 kauppahalli kuuluu budapestin "must" käyntikohteisiin:


 kerjäläisiä tapasi katukuvassa kohtuullisen usein. no, tämä ei ainakaan teeskentele jalatonta...mikä on aitoa, mikä maalattua ?matkan anti jäi lopulta vaatimattomaksi, mutta mitä muuta näiltä kaupunkilomilta nyt voisi odottaakaan.

ajattelin paikata tilanteen ottamalla koneesta hyvän paikan oikealta puolelta ikkunan vierestä, siiven etupuolelta. koska sää oli kirkas ja mulla canon mukana, ajattelin saavani siinä samalla paluulipun hintaan hyviä ilmavalokuvia sekä budapestistä, että tampereelta!
 tämä olisi mahdollista, koska ryanairilla paikat voi itse valita.
ainoastaan ne paikat ovat varatut, joissa tarjotin on alhaalla koneeseen tultaessa.

ensimmäisten joukossa pääsimme koneeseen ja tulevista kuvakulmista iloiten pyyhin nästyykillä ikkunaa puhtaaksi sormenjäljistä ja pölystä. lähes kaikki olivat jo löytäneet istuinpaikkansa ja jäljellä oli vain yksi pariskunta. kuinka ollakaan, lentoemo tuli luoksemme pahoitellen heidän unohtaneen merkitä juuri valitsemamme paikat varatuiksi ko. paikkaliput lunastaneelle pariskunnalle!
 siinä vaiheessa tietysti kaikki muut ikkunapaikat olivat jo täynnä...
  paluumatka alkoi siis synkissä merkeissä, eikä tilannetta yhtään parantanut laskukierros tampereella. koko kaupunki silmien alla myötävalon puolella alle 300 m:n korkeudella. jos ***** voisi kasvaa otsaan, niin nyt se olisi kyllä siihen kasvanut....  :(

no, laitetaan tähän loppuun silti yksi kuva suomesta menomatkalta.
seutua voi yrittää tunnistaa :)


1 kommentti: