Lukijat

perjantai 17. lokakuuta 2014

pieni matkakertomus berliinistä
  muutaman päivän irtiotto kotimaan arjesta johdatti mut vaimon kera berliiniin.
ihan perusturistireissu, eikä aikakaan olisi riittänyt oikein syvällisempään berliinin tutkimiseen. riittäisiköhän siihen edes yksi ihmisikä?
 kamera kun oli mukana, tuli toki kuviakin räpsittyä. lähinnä ihan niistä samoista kohteista, mistä kaikki muutkin turistit kuvia ottivat ;)

 mustia isoja mersuja liikkui kaupungilla vip-vieraita kuskaamassa poliisisaattueessa ja turvamiesten kanssa juuri vieraillessamme brandenburgin liepeillä. mikähän lie konferenssi oli menossa?kalliita mersujakin kuvatumpi auto oli berliinissä varmuudella kuitenkin tämä trabantti :) brandenburgin torilla oli menossa kaksikin eri mielenosoitusta. palestiinalaiset moittivat juutalaisia ja vietnamilaiset tukivat hongkongilaisia?helppohan se on osoittaa mieltä vapaassa maassa.
kuinkahan onnistuisi mamujen kotomaassa?edesmenneestä berliinin muurista piisaisi paljonkin juttua. niin suuri ihmisten vapauden riiston symboli sekä monen ihmiselämän lopetuspaikka se oli aikanaan.


 muuri murtui suhteellisen rauhallisesti 1989. kaupunkiin on jätetty muistomerkiksi vielä siitä mm. 1300m:n pituinen pätkä spree-joen rantaan. tämä tunnetaan nimellä "east side gallery"
 johon taiteilijat ovat maalanneet tuntemuksiensa mukaan näkemyksiä muurista.
 ehkä tunnetuin muurin maalaus kuvaa neuvostoliiton johtajan, leonid breznevin suudelmaa itäsaksan päämiehen, erich honeckerin kanssa.


 tässä taideteoksessa jokainen ruusunnuppu kuvaa vapauteen pyrkineen murhaa itäsaksan rajavartijoiden (hallituksen) toimesta.
 


 muurilla neuvostoliiton etupiirissä kuuluvan itä-saksan hallitus eristi kolmen länsiliittouman maan hallitseman alueen berliinissä, etteivät itä-saksan kansalaiset pääsisi pakenemaan kommunistisesta diktatuurista länteen.lopulta vapaus koitti itäsaksalaisillekin. aika monet ajoivat symbolistisesti muurin läpi länteen trabantilla, wartburgilla tai ladalla. länsiberliini oli siis pieni pala länsisaksaa itäsaksan alueen sisällä.
vielä tänäänkin kaupungilla on nähtävissä lukuisia merkkejä itäsaksan menneisyydestä. on vieläkin kuulemma myös niitä, joiden mielestä kommunismin aika oli sitä parasta aikaa.

 siinä olisi satojen perheiden kerrostalo kunnostusta vailla (halvalla ostettavissa?-) aivan berliinin sydämessä


on siellä vähän parempiakin kerrostaloja.
 mersedes-benz merkkisen autotehtaan toimitilojen ikkunoita puhdisti ainakin 10-henkinen työryhmä!


saksan autoteollisuuden ikoni, MB, oli muutenkin vahvasti edustettuna berliinissä.
 hotellimme oli mm. mercedes-benz-pankin vieressä.

mersukauppaan toisaalla kaupungissa pääsi rahvaskin atmosphääriä nuuskimaan.
 olisin tietysti harkinnut hankintaa, mutta kauppias oli senverran kielitaidoton , ettei valmista kauppaa oikein päässyt syntymään tästä 500-sarjan roadsterista ;)


reissun kohokohta itselleni oli tietysti ilmavalokuvien ottaminen berliinistä!
 tämän mahdollisti ddr:n kunnianhimoinen luomus, berliinin tv-torni , jonne pientä pääsymaksua vastaan pääsi ihailemaan kaupunkimaisemia lintuperspektiivistä.

iltavalaistuksessa: torni on koko euroopan neljänneksi korkein rakennus ja tornin silhuetin voi nähdä lähes joka puolelta kaupunkia.

myötävalossa kaupunki aivan hehkuu väreissään

torni muodostaa melko suuren varjoalueen maahanvastavaloon otetuissa kuvissa välissä oleva lasi tekee värisävyt hieman kelmeiksi


etelässä siintää taustalla kuuluisa tempelhofin lentokenttä jonka toiminta loppui vasta jokunen vuosi sitten.hotellimme sijainti keskusta-alueellanäkymä spree-jokea kaakon suuntaan. punainen viiva osoittaa säilyneen muurinpätkän sijaintia
isossa kaupungissa on koko ajan jotain performanssia menossa
6 miljoonan juutalaisen murhan muistomerkki aivan kuin pakottaa hiljentymääntottakai nautimme reissullamme myös saksalaisesta oluesta, bradwurstista sekä currywurstista!
 yksityisyritteliästä väkeä muuten nämä saksalaiset!
 


 must-kohteisiin kuului myös brandenburgin portti
 

palveluiden/tavaroiden hintataso oli selvästi halvempi kuin suomessa. esim litra dieseliä jotain 1,25 egee. etnisellä grillillä sait mahan mättöä täyteen+puolen litran oluen vitosella!
 ulkosaksalaisten suuri osuus väestöstä pisti niinikään silmään. toisen polven turkkilaisia taisi olla eniten?

tähän loppuun vielä puhallinorkesterimusiikkia sekä nuorison spontaania ilonpitoa aleksanderplatzilta kotiinpaluun kynnyksellä:1 kommentti:

 1. Hienoja kuvia Sinulla joka lähtöön!
  Ja tulipa oltua tuolla Berliinissä samoihin aikoihin lokakuussa - mukavasti tuli mieleen "Berliinin syke" kuvistasi.

  Olitpa tuota ennättänytkin lennellä täällä Hankasalmen suunnalla; ja Kuuhankavesi ei taida enää tosiankaan täyttää maakuntalaulun vaatimuksia "Kirkkaus Keruun ja Kuuhankaveen..."

  Hyviä turvallisia lentokelejä!
  t. Aseman sahan tuntumasta

  VastaaPoista