Lukijat

maanantai 23. heinäkuuta 2012

lähde lappeenrantaan!

näin kehoitti jo erkki junkkarinen aikoinaan ja nyt vasta noudatin kehoitusta :)
 lappeenranta on kiva kesäturismikaupunki, joten rouvan kanssa ajeltiin pariksi päivää tutustumaan kaupunkiin. taka-ajatuksena mulla oli tietysti päästä kurkkaamaan kaupunkia yläilmoista. alunperin tarkoitus oli lentää jo lauantai-iltana. vaikka koetin pyristellä vastaan, kuningas-alkoholi sai lopulta minusta pitävän otteen ja lennot täytyi siirtää tuonnemmaksi. hyvässä seurassa laivaterassilla istuskellessa ei asia enää suuremmin harmittanut, nimittäin koko suomen ainoa kapea sadealue pyyhkäisi juuri lappeenrannan yli illan aikana. kerrankin kävi tuuri kelien suhteen! seuraava tilaisuus koitti sunnuntaina, jolloin hakeuduin lappeenrannan ilmailyhdistyksen tiloihin aivan kaupungin laidalla sijaitsevan lentokentän laidalle. sattui vielä siten, että lennonjohto oli kiinni koko loppupäivän, joten lentotoiminta pyöri lappeenrannassa korpikentän statuksella.

kentällä teki lähtövalmisteluita paikallinen harrastaja harri lampainen kevyt-trikellään. muutaman tunnin lennolle lähti sitten siinä puolenpäivän jälkeen.

tuuli oli melko kovaa mun startin aikoihin vielä illallakin, eikä varjoliitimellä lappeenrannassakaan kovin suuria siirtymiä pystynyt tekemään. onneksi kuitenkin juuri ja juuri tuonne kentän toiseen päähän uskalsi itsensä myötätuulessa päästää. siitähän se kaupunkialue lappeenrannassa sitten heti alkaakin :)
myös lappeenrannassa sijaitsee lakkautettu varuskunta, jonka rakennuksille senaatti-kiinteistöt hakee uusia käyttäjiä. se oli muistaakseni rakuunapataljoona, jokka täällä on aiemmin äkseeranneet?


tämännäköisiä "luurankopaitoja"kaukaksen (nyk. kaukaan) tehtaalla lauritsalassa tehtiin alunperin lankarullia koivusta. sittemmin tuotevalikoima on monipuolistunut. tehtaan nimi muuten juontaa juurensa nykyisen hyvinkään kaukaan kylään, jossa lankarullatehdas alunperin sijaitsi. raaka-aineesta tuli kuitenkin pian pula, joten toinen tehdas perustettiin lappeenrantaan.


aivan lappeenrannan kyljessä sijaitsee myös yksi suomen neljästä sementtitehtaasta. louhoksesta kaivettavasta kalkkikivestä, savesta ja kipsistä sopivasti sekoittamalla ja prosessoimalla saadaan nykyisenkaltaista "portland-sementtiä"


sataman alue on näin kesäaikaan lappeenrannan matkailun sydän ja lähinnä sinne keskittyy turismi ja muu sitä tukeva toiminta


aivan sataman vieressä sijaitseva lappeenrannan linnake on lappeenrannan vanhin osa. 
sitä ovat isännöineet vuoroin ruotsalaiset ja vuoroin venäläiset. aivan viime aikoina myös suomalaiset ;)


kaupan ja teollisuuden alueita kuutostien kahta puolta


mikähän kauppa se tuo???


vastatuuleen muutaman kilometrin matkaa junnatessa oli aikaa kuvailla vaikka lappeenrannan lentoasemaa...


..sekä ilmailuyhdistyksen toimitiloja.
 tuohon nurmikolle muuten laskeutui riippuliitimellään hetkeä aiemmin räikkösen ville, joka oli taittanut matkaa aurinkovoimalla melkein 140 km (vesivehmaan kentältä)


ihan kiva pikku pyrähdys mulle aiemmin oudossa kaupungissa. vaikka kyllä se tämmösillä tuulilla pitäisi aina autokuski olla mukana. nytkin olisi vienyt aika kyytiä myötätuulessa parissa tunnissa ehkä kesälahdelle tai kiteelle asti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti