Lukijat

lauantai 10. syyskuuta 2016

ruskareissu

 kaverin kanssa on ollu pitkään puhetta, että lähdettäisiin käymään "pohjosissa"
ajankohdaksi valikoitui syyskuun alku ja matkalle lähdettiin ilman etukäteissuunnitelmaa. ainoat askelmerkit lyötiin etukäteen siitä, että virvelit otetaan mukaan ja joka yö nukutaan lakanoiden välissä.
 koska ajamiseen tiedettiin kuluvan kosolti aikaa, reissu aloitettiin ähtäristä sateisena sunnuntaiaamuna viikko sitten. mitä pidemmälle matka kotiseudulta joutui, sen kauniimmaksi kävi ilma.
 ensimmäinen jalottelupaikka oli kajaani. mulla oli kuvauskopteri mukana ja tottakai sitä ulkoilutettiin useammasakin paikassa eli kaikki tässä olevat ilmakuvat ovat kopterikameralla otettuja.

kajaanin rauniolinna kajaaninjoessasuomussalmen ohi kun mentiin, oli ihan pakko käydä kurkkaamassa sotahistoriallista muistomerkkiä raatteen tiellä. jokainen kivi kuulemma markkeeraa ko. taistelussa kaatunutta sotilasta ja näitä kiviä jäi vielä paljon kuvan ulkopuolellekin.tämä näkymä pysäyttää viitostien kulkijat suomussalmella myös:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiljainen_kansa
ensimmäinen yöpymispaikka löytyi kuusamon keskustasta. yleisnäkymää keskustasta aamulla.päivä siis jo matkustettu, mutta yhä vaan oltiin pohjanmaalla. mistä se lappi sitten oikein alkaa? siitä on monenlaista käsitystä, mutta poronhoitoalue ei ole yhtä kuin lappi. joidenkin käsitysten mukaan vasta savukosken yläpuolelta voidaan lapin katsoa alkavan. idässä se kuulemma alkaa hieman alempaa kuin lännessä.


meillä jäi yksi "must"-kohde välillä katsomatta, koska sen aukioloajat eivät sopineet omaan retkiaikatauluun. senpä vuoksi jouduimme ajamaan 30 km kuusamosta etelään nähdäksemme nämä elukat...
...kainuun suurpetokeskuksessa.

kemijärven "taivaan tulet"-tvsarjasta tutut sillat.
 tuuli oli ihan siinä rajoilla, että uskaltaako kopteria ilmaan nostaa, mutta hyvin  phantom pysyi kontrollissa, vaikka vaahtopäät laineilla olikin.pelkosenniemellä pysähdyttiin andy mcoyn patsasta vilkuilemassa. (oik alaeuna)sodankylässä näyttää tällaiselta:matka jatkui ja sellaiset nimeltä tutut paikat käytiin katsomassa kuin porttipahdan tekojärvi, tankavaaran kultakylä, saariselkä sekä tämä karhunpesäkiviivalossa pidettiin taas yön mittainen tauko ja majoituttiin hotelli kultahippuun. kovetun aamupalan jälkeen seuraava pysähdyspaikka oli inari


kalastamaan pysähdyttiin tietysti aina kun vesistö näytti vähänkään otolliselta ;)

ruska oli näille maille asti ollut melko vaatimatonta. haavat ja pihlajat eivät punoittaneet, eikä maaruskakaan ainakaan näin tieltä katsottuna ollut erikoisen värikästä. lähinnä keltaisen ja oranssin eri sävyjä oli nähtävissä, kuten tässä utsjoen kirkollakoska suomen pohjoisin kohta piti nähdä, ajelimme nuorgamiin suomen puolella tenojokea.heti norjan puolelle päästyämme, etsimme tunturipuron, jonka varrella valmistimme kermaisen siikakeiton.
 vaikka kalat olivatkin ostettu porttipahdan kalasatamasta, oli keitto makuelämykseltään ehkä paras koskaan maistamani ;)mahottomasti oli norjalaista puolukkaa leiripaikan lähistöllä:


sekä niin arvostettuja tatteja!

 erikoista niissä oli se, että ei ainoatakaan matoa ollut lakkiin porautunut.illaksi vielä sitten pykeijaan ...


tässä vielä toinen kuva järkkärin muistikortilta.
 todelliset pykeijan kävijät. kommentteja kuvasta odotellaan!
tämä ihastuttava pikku kalastajakylä ei tällä kertaa ollut aivan sitä, mitä siltä on totuttu odottamaan.

 melko autio ja tyhjä oli kylänraitti. myöskään kalasatamassa ei ollut liikettä illalla eikä aamulla. liekö kalastajat ja ravustajat päiväkausia kestävillä pyyntireissuillaan?
 surkein ja kallein majapaikka koko matkalla löytyi myös täältä ok-talon yläkerran kammarista ilman aamupalaa 110 euroa on ryöstöhinta!
 näimme kuitenkin lahtivalaan ja saimme heittelemällä pari seitä rannalle asti, mutta se ei paljon pelasta ;)

seuraavan päivän sää oli kosteahko pitkälle iltapäivään. kuten muista kuvista huomaa, säät todella suosivat reissuamme. tämä jäikin ainoaksi sadepäiväksi koko reissulla.

karasjokiutsjoelta jälleen suomen puolelle ja tenojokivarren kauniita maisemia katsellen karigasniemelle.
 tästä uudelleen norjaan, koska reitti muonioon näytti olevan kautokeinon kautta lyhyempi.


ehkä tämä kuva tenojoenlaaksosta antaa näkemyksen siitä, mitä se kuuluisa "ruska" tänä vuonna lapissa enimmillään oli? tätäkin kuvaa on hieman "viritetty" kuvankäsittelyn keinoin...

suomeen taas ja yöksi hetan (enontekiön keskustaajama) lomakylään.
 hetan kirkon torni muistuttaa hieman minareettia.
muonion kirkonkylääkoska kasitie tornionjoen itäpuolella on jo entuudestaan tuttu, sukellettiin ruotsin lappiin, josta jatkettiin "meänmaan" pajalaan"oikeista" lapin paikkakunnista meillä jäi reissulla näkemättä vain savukoski ja rovaniemi. tuollapäin suomea ei kuitenkaan ole paljon reittivaihtoehtoja, mikäli aiot pysytellä pikitiellä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti