Lukijat

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

hei lystiä laskuun!

...Liu lau laskiaista!
Meille pitkii pellavii ja
naapurille tippuroi, tappuroi!
(Lyyli Nieminen, Vehkalahti 1968)

mäenlaskua oli tarkoitus kokeilla tänään ähtärin perännejärvellä oppilaiden kanssa. "mäenlaskuksi" tavataan nimittää kokeneimpien harrastajien keskuudessa lentoa, jossa nousevien ilmavirtauksien avulla ei saada lainkaan lisää korkeutta narun irroittamisen jälkeen ja sellaisiahan ne oppilaslennot juuri tapaavat olla.

aamuhämärissä lähdin ajelamaan perännettä kohti ja synkät ajatukset täyttivät mielen. onko sittenkin koko päivän sumua maahan saakka? 

mökkitielle käannyttyäni totesin saman kuin monta kertaa aiemminkin.
 peränteellä meillä on ihan eri jumala näitä säitä säätämässä!
 harvoin näkee näin selvästi ennustetun pilvenrajan sijainnin livenä. se oli suurinpiirtein tuossa virtain ja ähtärin puolivälissä killinkoskella tänään. siitä etelään on ollut kuulemma koko päivän pilvisuttua taivaalla.
olin käynyt jo edellisenä pävänä virittelemässä hinauslinjan valmiiksi, joten pääsimme heti päivän sarastaessa oppilaiden kanssa tositoimiin.
naapurikerhoista oli myös tullut väkeä vierailulle peränteen jää- ja keliolosuhteiden houkuttelemena.
 tässä tarkkarilennolle mun valvonnassa lähdössä eräs vieraista
tältä se näyttää hinaus "kitkakelalla" käyttäjät pitävät hinausta todella miellyttävänä, koska hinausvoima säilyy ilman liikkeistä riippumatta koko ajan samana.


melko futuristiselta näyttävät tämän päivän edistyneimmät varjoliitovaljaat!
 noo, aerodynamiikan vuoksi on hieman uhrattava katu-uskottavuutta ;)antti oli kehitellyt kätsyn kameratelineen liitimeensä:tänään peränteellä kummasteltiin jälleen harvinaista ilmiötä näillä main.
 nainen lentää varjoliitimellä!myös kerhon pylonit olivat pitkästä aikaa päässeet tositoimiin:
lahden mm-kisojen kamerasijoittelujen innoittamana asetin omankin kameran "ladulle"

jussi on päässyt kurssillaan siihen vaiheeseen, jossa startit tapahtuvat jo moottoroidusti
taavi kävi niin korkeella, että paavin tavoin suuteli välittömästi maata (jäätä) lennon jälkeen ;)
vieraat hinailivat kitkakelalla sekä taittopyörällä, joten peränteellä oli tänään peräti kolme hinauslinjaa vierekkäinmeillä on muuten kurssilla univormuista päätellen kolme miestä samasta firmasta ;)
nyt joku on kyllä unohtanut, kuinkapäin sillä varjoliitimellä oikein lennetään!iltapäiväkahvien jälkeen alkoi järven pintaan kerääntyä ikävää sumumössöä. tämän arvioitiin vaikeuttaneen useiden siipien lentotilaan saattamisiakin ja epäonnistuneita startteja nähtiin lukuisasti. jopa yksi sakkaaminen matalissa.viimeisiä viedään...

nuorena se on vitsa väännettävä!
mä arvailen, että tämä kaveri ei tuu ikinä ymmärtämään varjoliitämistä ilman moottoria ;)
 näin meni naama irvistykseen, kun kuuli, että narulennoilla se on kurssi aloitettava ;)
tässä osa tänään perännejärvelle kokoontuneesta väestä. laskeskelin lähes kolmisenkymmentä osanottajaa kuudesta eri kerhosta. osa oli jo kerennyt lähteä ja osa oli vielä lentotouhuissa ryhmäpotretin aikaan.mukava oli nähdä peränteellä näinkin paljon vieraita. aina siinä jotain oppii itsekin, kun näkee erilaisia toimintatapoja.
 kiitos vieraille ja tervetuloa uudelleen!

päivän päätteeksi kelasin narut jäältä ja ihmettelin outoja jälkiä pusaanlahdella:

 kotiinlähdön aikaan olisikin jo ollut jo aivan mahdotonta lentää turvallisesti ja näkölentosääntöjen puitteissa:1 kommentti:

  1. Hyvä raportti :) Lehtiselällä täydelliset olosuhteet eikä yhtään epäonnistunutta starttia ;)

    VastaaPoista