Lukijat

perjantai 23. huhtikuuta 2010

tuhkaa...

tunnelmaan pääsee täältä :)

www.youtube.com/watch?v=fyTh5IP_5Zw

miksenkähän saa linkkejä näkymään tässä?

nyt joudutte leikkaamaan ja liimaamaan ylläolevan osoitteen selaimen osoiteriville...tällä viikolla trafi rajoitti islannin tulivuoren aiheuttaman tuhkapilven takia lentoja suomen ilmatilassa.

aluksi koko ilmatila oli kiinni ilma-aluksilta. ainoastaan ilman moottoria kulkevat ilma-alukset saattoivat mennä ilmatilaan. (purjelentokoneet, kuumailmapallot)
vaikka paramoottorissa on moottori, kielto ei silti koskettanut niitä, koska moottoroitu varjoliidin ei ole ilma-alus, vaan ilmassa liikkumaan tarkoitettu laite.
(laitteen lentoonlähtö voi tapahtua jaloin ja kuivapaino ei ylitä 70 kg)

noo, joka tapauksessa trafi lievensi rajoituksia siten, että maanantaina sallituksi tulivat ilma-alustenkin vfr-lennot(näköhavaintoon perustuva ohjaus)alle 900 metrissä.

tiistaille oli luvattu kelpo paramoottorikeliä, joten nyt olisi ollut ainutlaatuinen tilaisuus mennä pöristeleen helsinki-vantaan lentokentän ylle. normaalisti tämä ei ole mahdollista vilkkaan suihkuliikennekonetoiminnan takia. alueelle ei yksinkertaisesti saa lennonjohtoselvitystä ilman transponderia (tutkavastaava), joka taas on välttämättömyys c-ilmatilassa, johon ko. alue kuuluu.

mikä lie kevätväsymys vai työesteetkö esti lähtemästä tuonne syrjäseudulle tiistaina, joten niinhän siinä kävi, että eteleäisen suomen harrastajat kävivät korkkaamassa paikan!

tapaus sai runsasti julkisuutta mediassa. mm. is, ess, hs ym. paikallislehdet uutisoivat asiasta näyttävästi.

tässä eräs videolinkki ko. lentäjien kuvaamana:

www.youtube.com/watch?v=Pm5571-jUyU

lisää:

www.varjoliito.net

hyvä pojat! historiallinen tapaus kaikenkaikkiaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti