Lukijat

tiistai 13. huhtikuuta 2010

verevvallassa !

se on tuo nortusen juha melko innokas poika lentelemään ultrakevyellä lentokoneella. ei sitä tänäänkään paljoa tarvinnu yllyttää, kun oli jo valmis pienelle kierrokselle maakuntaan tulvia tutkimaan. tulvat ovat etukäteistietojen mukaan suurimmat vuosikymmeneen runsaslumisen talven ja tämän vallitsevan lämpimän ilmajakson takia.

oon kytänny tässä, millon se paisunta oikein parhaimmillaan olisi. eilisten ennusteiden mukaan tänään olisi juuri se päivä, joten matkaan siis!
aamupäivällä kyllä tiedotusvälineissä oli jo tietoa, joiden mukaan huippu on jo ohi ja vedet laskemaan päin sekä kyrön- että lapuanjoessa.

jäätkin alkaa peejoella oleen jo melko heikossa hapessa. tästähän tämä tulvahommeli oikeestaan alunperin syntyykin. veden ja jään sulamisesta. lämpimät sateet kun siihen vielä päälle lykkää, niin ollaan jo alavilla mailla paisunnan kanssa helisemässä.
ilmajoen nikkolassa ei ainakaan mitään hätää enää. liekkö koskaan ollukkaan? en tierä, kun en oo paikallisia...
koska kyrönjoen tulvat vaikuttivat melko vaatimattomilta, vaihdettiin jokee lennossa. kitinojaltahan ei oo kuin kivenheitto lapuanjoelle. kuivan näköistä yläjuoksulla, mutta hellanmaassa alkoi sinistä jo häämöttää!

löyhinkiluoma kohtaa lapuanjoenjoen alajoella. ymmärtääkseni noiden patoluukkujen avulla käännetään sivujoen virtaus toiseen suuntaan ja päästetään vesi pelloille, jos tulva uhkaa asutusta?kauhavan liinamaassa tulvii tämänpäiväisten lehtitietojenkin mukaan.

isommilta rakennusvahingoilta taidettiin silti välttyä tänä vuonna?
aina kuitenkin joku uskaltautuu rakentamaan liian lähelle rantaviivaa...
(alahärmän porren lähellä oleva movasm-06 peltokin oli tänään veden peitossa)


laiturin seisake vetten saartamana. ylihärmäänkin vei joskus kauan sitten rautatie, mutta kun se tehtiin nuukuuttaan pajusta, niin jänikset söi sen.

karoonmäki ja kurjenluhta pirissä vesi piripinnassa. powerpark porskuttaa silti yhä lähes kuivin jaloin...


muuten oon sitä mieltä, että etelä-pohjanmaan tulvansuojeluohjelma on täysin epäonnistunut.
kaikista suojelutoimenpiteistä huolimatta tulvat on onnistuttu hävittämään lähes sukupuuttoon!

4 kommenttia:

 1. alahärmän porren lähellä
  Tarkemmin: Vasemmassa yläkulmassa Ylihärmän Liinamaa, oikealla oleva tie on Kiäräkuja.

  VastaaPoista
 2. alahärmän pirissä ... Piriihin vielä matkaa 5 km. Kuvassa oikealla Karoonmäki (joen itäpuolella) ja länsipuolella (siis kuvassa vasemmalla) Kurjenluhdan rantaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kuvista. Upeita ovat. Olen aina halunnut nähdä kevättulvat ilmasta.

  VastaaPoista
 4. kiitos kommenteista. täytyypä vähän korjailla noita tekstejä...

  VastaaPoista