Lukijat

perjantai 27. toukokuuta 2011

turbulenssia tulijoella

epävakaiset säät on ollu riesana viime aikoina, eikä viikonlopuksikaan lupailla sen kummempaa. melkein päinvastoin, kun saderintama saapuu lounaasta lähes koko maahan.
yösydännä tuuli vaihtoi suuntaansa 180 astetta ja siinä vaihdon aikana näytti olevan pieni rako lennettävää keliä. no, yöllä ei toki ilkeä ilmoille nousta, mutta puolen vuorokauden mittainen heikkotuulinen hetki näytti ennusteiden mukaan kestävän aamun tunneille saakka.
sepä tarkoitti, että ylös oli noustava jo sianpieremän aikaan!
voivoi. aamulla vielä jääskraappaa piti tovi etsiskellä, ennenkuin pääsi matkaan.

yö on ollut kylmä ja aamulla paistoi aurinko, joten odotettavissa on siis melko epämukavaa ilmanalaa jo aamusta heti termiikin alkaessa toimimaan.
starttipaikan löysin virtain pitkäjärven kylästä. isäntää en ennättänyt enää haeskelemaan, mutta naapuri arveli, että suurta vahinkoa kasvustolle ei kävelystäni pellolla pääse syntymään.
starttipaikka keltaisella, laskupaikka punaisella...
startin hetkellä puhalteli erittäin heikko tuuli, mutta onneksi alamäki oli peltotilkulla juuri oikeaan suuntaan. eipä tuostakaan startti onnistuisi oikeastaan millään muulla tuulensuunnalla.

aluksi ajelin ikkalankylälle
sitten käänsin suunnan myötäiseen ja olin hetkessä säynävänperällä. ylätuuli oli yllättävän kovaa ja matka myötätuuleen sujui vauhdikkaasti.pari maisemaa tulijoeltakeli kävi ikävän ryppyiseksi tulijoen seuduilla, mutta kun älysi ottaa korkeutta lisää, löytyi ylempää täysin stabiilia ilmaa.
missä lie liedenpohjan ja tulijoen raja? yhtä ja samaa kylää näyttävät ilmastapäin olevan...
liedenpohjan kirkonkylässä on kaikki tarvittava. kauppa, kirkko ja koulu.
liedenpohjan saha
alkuperäinen suunnitelma oli käydä sapsalammen maastoon tutustumassa ilmastapäin. seutu on todella kaunista, kun rikkonainen vesistö halkoo asutusta ja viljelysmaita.
jostain syystä tämä paikka on karttatietojen mukaan saanut nimen "saari". eihän tuo mikään saari ole. kaksi maakannastakin.
lisää maisemia sapsalammelta

pyylammen seudun maisemia .
mukava olisi ollut myötätuuleen posotella vaikka seinäjoelle asti, mutta paluumatkaa varten olisi pitänyt olla autokyytiä. eipä auta, takaisin kohti lähtöpaikkaa. vastatuuleen :(
matka ei tahdo joutua millään. tuuli on selvästi koventunut lennon aikana.
taustalla virtain toisvesi.
onneksi macjetin trimmit on melko tehokkaat.paitsi maassa, myös ilmassa oli kylmää. vaarivainaan hautajaishanskat eivät olleet tippaakaan ylipukeutumista.


loppuliu'un aikana kelin todellinen luonne alempana paljastui. melkoista rytyytystä inversiokerroksen alapuolella, eikä puhettakaan alkaa kameraa räpläämään. laskuakaan en uskaltanut tehdä lähtöpaikalle, vaan isolle peltoaukealle n. kilometrin päähän. laskunkin vielä keikutuksessa kaaduin ja varjon kuoletuksessa oli siitä johtuvia ongelmia. yllättävää, kuinka nopeasti tuuli nousi! vain tunnissa ihanteellisesta lentokelistä kelvottomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti