Lukijat

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

rähjää ja rääpimistä... :(

luonnonolosuhteet määrittävät ihmisen toimintaa melko pitkälle. kerhomme varjoliitokoulutus tapahtuu näin talvisin järvien jäiltä. nämä pari faktaa törmäsivät tänään toisiinsa konkreettisesti ähtärin perännejärvellä.
tänä talvena jäät ovat olleet poikkeuksellisen kehnot. järvet jäätyivät myöhään, lunta satoi paljon ohuelle jäälle ja eristävä lumikerros esti pakkaskauden aikanakin jäätä vahvistumasta. nyt lunta on tullut lisää ja se taas muodostaa jääkannen ylle massan, joka voittaa jään nosteen. pakkasen kutistaessa jääkantta, syntyy siihen railoja, joista vesi pääsee pursuamaan jään päälle/lumen alle. lumi on tehokas eriste ja estää vettä jäätymästä... noidankehä on valmis :(


tähän asti ilmiö ei ole juuri haitannut varjoliitokoulutusta. aina on peränteeltä löytynyt 800m suoraa, joka on kohtuukuiva. niin luulin tänäänkin baanaa tampatessani...

ensimmäisten hinausten aikana kuitenkin kävi ilmi, että vettä on sittenkin liikaa paikkapaikoin. sohjoalueella ei kelkan tehot yksinkertaisesti riitä. narun vastusta lisäsi vielä hötyluminen umpihanki, joten vetopainemittari ei kertonut täyttä totuutta hinausvoimasta.

aioimme jo lopettaa, mutta paikalle tuli muuan kelkkailija ja kertoi järvenselällä olevan kuivempaa.

uusi linja pystyyn ja pikkuhiljaa alkoi hinaukset toimimaan.


muutama kuva päivältä.
vesa ja janne:


vesa starttaa......ja laskeutuu
heei, tää on meidän hiekkalaatikko! menkää pois...!

lentosotakoululla oli menossa jotain taisteluharjoituksia ja käytettynä sveitsistä ostetut punaiset hawkit tulivat peränteen yllä myös valvomattomaan. hieman epäilin heidän kykyä havaita varjoliidin ilmassa, joten soittelin kauhavan torniin. lennonjohtaja lupasi kertoa toiminnastamme taistelujohtajalle. vesa oli ilmassa seuraavassa kohtaamisessa ja ainakin nyt saivat havainnon, koska kuulemma "vaaputtelivat" vesalle ohi lentäessään :)


narun irroituksen jälkeinen tilanne kaukaa katsottuna.markku ja janne säätää sohjossamarkun ensimmäisiä laskeutumisia korkeilta lennoilta. hienosti menee!

janne valmistautuu
sama mies finaalissa.
tänään meillä oli hinaajana tommonen pyöreäpäinen poika. kuka lie ?-)
vastoinkäymisistä huolimatta - ihan kelpo päivä!

reilut parikymmentä hinausta kaikesta säätämisestä huolimatta plakkariin.

tämänhän voi ottaa myös kuntoilun kannalta :)

takki on nyt melko tyhjä ja sauna kuumana tuota pikaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti