Lukijat

lauantai 20. lokakuuta 2012

aitoo paramoottorilentoo aitoossa!

tuossa on jo muutamia viikkoja ollut mielessä eräs matkalentoreitti, joka olisi helposti toteutettavissa tankillisella bensaa. maisemallisesti mielenkiintoinen ja matkan varrella paljon nähtävää. lentokelit vaan on olleet tänä syksynä ennätyksellisen surkeat, eikä sopivaa rakosta toteuttamiseen ole oikein löytynyt. viimein ennusteista oli tälle päivälle havaittavissa hyvää keliä. heikkoa tuulta, tarpeeksi korkeaa pilvikorkeutta ja jopa auringonpaistetta!

kuinkahan tässä vaan käy, arvelin virroilla etelän suuntaan ajellessani...?


pakko sitä on silti ennusteisiin luottaa, eikä tämäkään kerta osoittautunut turhaksi. pälkäneellä taivas rakoili jo lupaavasti :))
jo aiemmin aamulla tampereen osasto oli tehnyt hyvää työtä ja starttipaikaksi oli etsitty taas se kylän paras pelto!
 (eikä se toiseksi paras ;)

erkkihän ei ketään päästä ilmaan ennen lähtosumppeja ja juustosämpylöitä :)kimmo ja erkki suorittavat viime hetken tarkistuksia ennen startteja.kimmo lykkää siipeä lentotilaan......ja on parilla askeleella ilmassa scotchillaanerkki ei vielä montaa lentoa ole tehnyt tuoreella hankinnallaan, forcella?itsekin lähdin poikien perään. täällä on näköjään tapana piirtää navettaan valmistusvuosi?


erkki aitoon laivarannan yllä


tässä vielä kuva starttipaikasta. tuo keskellä oleva vihreä pelto, punaisen kalustovajan pääty....erkki ja minä aloimme toteuttaa aiemmin suunniteltua plaania ja kimmo kävi sappeessa testaamassa, kuinka rinne kantaa pohjoistuulella. tulokset kuulemme myöhemmin.

muitakin ilmailijoita oli havainnut kelin kelvollisuuden harrastustoimintoihin tänään.


suunnitellulla reitillä oli pari kohtaa, missä korkeutta piti ottaa reilusti puuttuvien varalaskupaikkojen takia. näin siis kartasta asiaa etukäteen tutkiessa. lennolla oli mukava havaita, että luopioisten (ent. vesikansa, nyk. osa pälkänettä) keskustan tuntumassa olikin siihen soveltuva peltopläntti. sen ansiosta kirkonkylästäkin sai kelvollisen kuvan.


kukkia on tämän järven nimi. ja aivan kuin kukkia ovat järven pintaan ripotellut saaret...


läyliä ja rautavesi.
mä sekoitan usein läyliäisen ja luopioisen. eikä se mikään ihme, kun luopioisissa on läyliä-niminen järvikin ;)itse rautaveden kyläkeskus on tämännäköinen


seuraavana vuorossa kuhmalahden kyläkeskus parin kuvan voimin esiteltynä. entinen itsenäinen kuntakeskus on muodostunut pohjan kylään. aiemmalta nimeltään kunta oli "pento" ja kuuluu nykyään kangasalaan.rauhaniemi puntarinlahdella. vesistö on längelmävesi ja tuolla kauempana voi tarkkasilmäinen havaita sillan, jonka kautta pääsee mm. orivedelle.


kuhmalahden kirkonkylä sijaitsee iso-pentossaonko nyt ihan varmaa, että nuotiossa poltetaan ympäristömääräysten mukaisesti pelkkää käsittelemätöntä puuta ?-)jo aiemmin olimme erkin kanssa tehneet päätöksen pyörtää takaisin samoille jäljille kohti aitoota, vaikka matka sahalahden, pakkalan ja sappeen kautta ei olisi ollut yhtään pidempi.
 syy siihen oli n. 5km korpitaival ja sen turvalliseen ylittämiseen liian matala pilvikorkeus.

tässä kuva luopioisten kauniista keskustasta vielä paluumatkaltakin.
 tulkoonpa mainittua, että olen ajanut inttiaikaan luopioisten keskustan läpi ambulanssilla lujaa "häly päällä"

olimme varmistamassa kapiaisten "tykypäivää", jossa he marssivat polkupyörillään hämeenlinnasta luopioisiin jonkun mökille viettämään iltaa. komppanian ambulanssi otettiin mukaan keräämään välille uupuneet ja minä olin uazilla palvelustoverin kanssa vuorossa.
 eikä mitä, saatiin retkikunta veneeseen ja lähdettiin takaisin kohti komppaniaa. hetikohta tuli mieleen, että minkälaista se olisi ajaa ambulanssilla valot ja pillit päällä keskustaajaman läpi?
 no siitä fiiliksestä ei kauaa nuorten miesten tarvinnut epätietoisuudessa olla :)lähtöpaikan ylle päästyämme pitää tietysti ikuistaa aitoon kuuluisin paikka, "honkala", joka on tapahtumien polttopisteessä aitoon kirkastusjuhlien aikana.

lainaus wikipediasta: Aitoo on kylä Pälkäneellä (vuoteen 2006 saakka Luopioisissa), Länsi-Suomen läänissä. Asukkaita Aitoossa on n. 400 (2005). Kylä on tunnettu jokakesäisistä Aitoon kirkastusjuhlistaan, jotka järjestää Aitoon VPK. Tapahtuma järjestetään Honkalassa. Jo yli 120 vuotta jatkuneen festivaalin ohjelmisto muodostuu sekä eturivin rockmusiikista että iskelmämusiikista. Kirkastusjuhille kutsutaan vain suomalaisia artisteja.
vielä kerkiää kuvan aitoon keskustasta ottaa ennen laskua.
kuvassa mm. anna tapion koulu, joka saavutti kyseenalaista julkisuutta arto merisaloon liitetyssä epäillyssä lahjusjupakassa takavuosina.itse lento oli kaiken vaivannäön arvoinen. harvoin pääsee parin tunnin lennolla näkemään näin kauniita maisemia ja kun vielä keli ja lentoseura oli aivan huippua!
 jos nyt jotain negatiivista hakee, niin ensi kerralla laitan kyllä jo pitkät kalsarit jalkaan ja varmaan se pitäs hanskatkin jo vintiltä hakea. vähän ihmettelin, kun sormia nipisteli lennolla, mutta erkki kertoi elektroniikan ilmoittaneen lämpötilan lennolla olleen yläilmoissa keskimäärin -3 astetta....3 kommenttia:

 1. Terveiset täältä Aitoosta!
  Kiitoksia paljon tosi hienoista kuvista ja mukavista kuviin liittyvistä kommenteista.

  VastaaPoista
 2. aitoo on kyllä helmi suomalaisten kylien joukossa :)

  VastaaPoista
 3. Voi kun on hienoja kuvia - Luopioisten Uudenkartanon alueella syntyneelle, Härmänojantien varressa varttuneelle ja sekä Rautajärvellä (Tiusanen) että Pohjassa (Peltonen) kaupassa ja kauppa-autossa käyneelle poismuuttaneelle kohta 5-kymppiselle, jonka syntymäpaikka on edelleen Luopioinen.

  VastaaPoista