Lukijat

lauantai 20. huhtikuuta 2013

tulvaturismia


eepeellä on menossa kuulemma noin sataan vuoteen pahimmat tulvat ja väki ramppaa niitä ihmettelemässä vaivaksi asti. mun on aina tehny mieli käydä ilmiötä kattelemassa ilmastakäsin, mutta tälle päivälle oli luvassa taas aivan liian kovia tuulia varjoliitimelle.
pieni soittokierros paljasti, ettei ultrakevyellekään tuuliolosuhteet tänään olisi mielekkäät. 
sain lopulta mäkysen erkin seinäjoelta lähtemään epik:n cessnalla pikku lenkille maakuntaan tilanteeseen tutustumaan. samaan kyytiin sain kustannuksia jakamaan houkutelluksi vielä pari muutakin kerholaista.
tuollainenoikea lentokone ei vielä ole tällaisista tuulista moksiskaan.

cessnasta sai sivuikkunankin auki kuvausta varten, kunhan vähän hidastettiin nopeutta. viima oli tosin melkoinen, enkä sitä montaa kertaa aukaissut. koneen lasit olivat myös melko naarmuttomat, joten pahoja heijastuimia kuviin ei tullut lasinläpi kuvatessakaan. 


tässä ilmajoen ja seinäjoen välisellä peltoaukealla on suomen suurin tulvajärvimikäs ihme se on, ettei kyrönjoen vesi pysy uomassa kun se on kaivettu aikoinaan mäen päällä!
saattaa ilmajoen jätevesipuhdistamoltakin lähteä tavaraa tulvavesien mukaan?
fossilassa ei kaikista taloista enää pääse nappaskengissä maantielle

pirilässä tiedetään ainakin yhden rantaterassin lähteneen kulkemaan tulvavesien mukana. 
kuinkahan paljo rehupaaleja kaikenkaikkiaan kulkeutuu meren rantaan koivulahteen asti?
 oikeen tarkka isäntä ei tee rehua itte ollenkaan vaan poimii talteen alajuoksulla tulvan tuomat...
ilmajoen alajoelta lähdimme seuraamaan jokea alajuoksulle päin. halkosaaressa on vettä päästetty pelloille myös tulvavahinkojen estämiseksi


sensijaan munakassa vesi pysyi uomassaan. oik alakulmassa olevasta patoluukusta vesi voidaan tarvittaessa päästää pellolle, mikäli se uhkaa asutusta.


ylistaro näytti melko kuivalta, mutta isokyrön valtaalassa orismalanjoki oli paisunut yli äyräiden.tämän jälkeen vaihdettiin jokea ja oikaistiin lapuanjoen maisemiin. liinamaassa on takuuvarmat tulvat tähän aikaan melkein joka vuosi, joten sinne sitten!
 aika märältähän se nytkin näytti.tää on se lapuanjoen pahin paikka oikeestaan aina


jäistä on enää rippeet jäljellä ja isompia yllätyksiä tulvissa ei enää ole odotettavissa.
 juuri jääpadot aiheuttavat "pullonkauloja" joen virtaamaan ja vesi saattaa paikoitellen nousta niiden vuoksi hyvinkin nopeasti.
laiturissa jokiuoman erottaa vain jotenkuten sen reunoilla kasvavasta puustosta"heilautappas vähän siivelle, niin saan tommosta kunnon karttakuvaakin, ettei aina tuu vaan viistokuvaa" ;)
 
 

mikähän lintu bongattiinhärmässä?

kuvan nähneet "asiantuntijat"ovat arvioineet linnun olevan mm. kiljukotkan, arokotkan, maakotkan, hanhikorppikotkan, hiirihaukan ja piekanan.

vaikka kuva on tärähtänyt ja vastavaloon otettu kotkaksi sen kuulemma varmuudella erottaa seitsemästä "sormisulasta" siivenkärjissä. 


kauhavanjoen ja lapuanjoen yhtymäkohta kankaankylän lähistöllä


lapuallakaan ei isompia vesimääriä näkynyt. mitä nyt vähän poutussa pärsäsi penkoillejahas, lapuan ruhassa näemmä kuivaharjoitellaan paramoottorilentoa ;)näin lähellä kaupunkiasutusta nousee seinäjoen vesi

seinäjoen kentän muutama vuosi sitten remontoitu ja jatkettu parin kilometrin kiitotie on nykyään vähällä käytöllä reittiliikenteen loputtua.
lopuksi kävimme tutustumassa epik:n tiloihin seinäjoen lentokentän laidalla. jotkut ne aloittaa ilmailuharrastuksen tekemällä ensin lentokoneen!jos nyt oikein ymmärsin, tulee tuosta puukoneesta klemm kl 25 näköiskopio. kyseessä on vanha konetyyppi. vielä joku aika suomessakin lentokunnossa esiintynyt yksilö oli ristitty "adolf aarno" nimellä ilmeisesti kunnainosoituksena ensimmäisenä suomessa lentäneen henkilön mukaan.

1 kommentti: