Lukijat

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

vappuranking 2014

perinteinen kerhomme järjestämä riippuliitäjien vappuranking kokosi kauhajoen lamminmaan lentokentälle koko maan riippuliitäjien kerman. vanhimmat osanottajat ovat aloitelleet riippuliitoa jo 1970-luvulla ja olleet näin lajin pioneereja suomessa.

silläaikaa kun kilpailijat nukkuivat lauantaiaamuna vielä kerhotiloissa tai olivat matkalla paikalle, kentän itäpäässä tapahtumat olivat jo käynnissä.
 pasi rullaili paikalle kiitotietä pitkin traikillaan...


...ja aloitti kiivaat kauppaneuvottelut matin ja jussi-pekan kanssa. neuvottelut etenivät lopulta kaupantekoon ja tässä juhani jo opastaa tuoreita omistajia laitteen käytössä


jp otti lisäksi jo pieniä rullausharjoituksia asfaltilla

myös koulutustoimintaa harjoitettiin.
 vähän.
 aamulla tuuli virisi aikaisin, joten jouduttiin lopettelemaan jo siinä kahdeksan aikoihin.
 juha ottaa maltilla siiven "hanskaan" ennen ylösnousemuspyrkimyksiä aleksin seuratessa taustalla.  hänen vasta toinen movastartti onnistui hienosti! 


kymmeneltä kisailijat ja järjestelijät kokoontuivat "briefingiin", jossa määriteltiin mm. päivän tehtävä.
 tälläkertaa se oli määrämaali tuuriin. (n. 70km)koska riippuliito lajina lienee useimmille lukijoille outo, lienee paikallaan hieman esitellä toimintaa.
  suomessahan ei ole kuin muutama nyppylä pohjoisessa, mistä starttaaminen liitimellä onnistuisi, niin käytetään tasamaalla hinausta lentoonlähtökeinona. alkuvauhti hinauksen alkaessa otetaan muutamalla reippaalla askeleella.kun liidin nostaa miehen ilmaan voi juoksun lopettaa...


...ja alkaa tunkemaan jalkoja valjaisiin, eli "vedetään laskutelineet sisään"
n. 30 metrin korkeudessa irroitetaan lyhyempi hinausnaruista, että veto kohdistuisi lentäjään oikeaa kautta "trapetsia" (poikkitanko, jolla liidintä ohjataan)
 tämän jälkeen on aikaa sulkea valjaiden vetoketju ja keskittyä ohjaukseen hinauksessa.
 valjaat suljetaan lennolla mm. lentoasennon, paremman aerodynamiikan sekä kylmyyden takia.


tässä kuvassa lentäjä on jo valjaissa ja ylänaru laukaistuna valmiina etsimään nousevia ilmavirtauksia eli "termiikkejä" joko hinauksen aikana tai sen loputtua. kovalla tuulella on mahdollista saavuttaa hinauksessa kilometrin narulla jopa 600 metrin korkeus!


periaate hinauksessa on siis sama kuin leijan lennätyksessä, paitsi että tämä leija tulee vauhdilla maapalloon ellei sitä ohjata tai narua irroiteta!


kaikki lähtöyritykset eivät päättyneet matkalentoon. laskutelineet on muistettava ottaa ulos ennen maakosketusta ;)
yksi toisensa perään kuitenkin hävisivät kentältä ja aloittivat luonnonvoimien kanssa painiskelun, niiden hyväksikäytön sekä myös hurjan seikkailun kohti tuurin kauppakylää!hinauksista vastasi kokemuksen tuomalla varmuudella pertti autolla,


sekä tero mönkkärillä


vähälukuinen yleisö koostui lähinnä muista kerholaisista ja kilpailijoiden sukulaisista. vaikka laji näyttää hurjalta, riippuliito ei silti ole mikään yleisömagneetti.itse hääräilin startissa lähettäjänä.
 arvattavasti edesmennyt kisa-aktiivi timo repo seuraili kisoja pilvenreunalta, joten laitoin timonkin pyykkipojan hommiin entisten kisatovereiden seuraksi, tuulen pyrkiessä viemään kisakirjanpidon.


sunnuntaista ei tullut lennettävää päivää, joten lauantain väliaikatulokset olivat myös lopulliset tulokset.

voittajaksi lensi ainoana maalin tavoittanut, tenho salminen.
kakkosena jämin riippuliitäjiä edustanut tino jokinen ja kolmanneksi pitkävuoren liitäjien kari suhonen.

onnea voittajakolmikolle!

tarkemmat lopputulokset:

http://users.jyu.fi/~vesal/riippu/tuloksia/14/kauha14/kauha14.html

ps: tenho ei ole ihan eilisen teeren poika riippuliitohommissa. oheisesta linkistä selviää, että hän voitti kultaa lajin sm-kisoissa jo vuonna 1984!
     http://users.jyu.fi/~vesal/riippu/tuloksia/small.htm

shakkia lukuunottamatta en tunne mitään muuta urheilulajia, missä lajin kansallisella huipulla voi olla jopa 40 vuotta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti