Lukijat

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

karhumäestä kotosuomeen


laitetaanpa näytille muutamia kuvia myös matkamme loppuosasta, vaikka paikat ovatkin varmaan entuudestaan tuttuja useimmille karjalankävijöille.

 karhumäkeen tulimme yöllä ja asetuimme nukkumaan kaupungin laidalle erään ulkomaankilvissä olleen kuormurin viereen. paikallisessa hotellissa nautitun aamiaisen (yht.n. 5 eur) jälkeen menimme aamu-uinnille äänisen aaltoihin.


myös karhumäki oli suomen hallinnassa muutamia vuosia, silloin kun suursuomea tehtiin. täällä suomalaiset kerkisivät kaivaa kallioon laajan luolaston, joka tosin nykyään on vailla käyttötarkoitusta.

asuntoaluettahallintorakennuksia pääkadun varrellapäätien varren hallitseva näkymä on vankilan muuri.jatkoimme muurmanskin valtatietä kohti etelää ja seuraava tutustumiskohde oli kontupohja.
 keskustaa erään äänisen lahden rantamailla.
kirkko ja paloasema. (tai paloasema ja kirkko ;)


 prääsään asti ajettiin muurmanskin valtatietä, josta erkani tie sortavalaan.
prääsän pientaloasutusta.tie sortavalaan oli aivan kelvollista afalttia ja norminopeuksilla pystyi ajamaan. lisäksi tien varrella alkoi olla jotain nähtävääkin. asutusta, kyliä, vesistöjä sekä viljelysmaita.

sortavalassa takuuvarma leiripaikka on "piipun piha", jonka alueelle matkalaiset yleensä majoittuvat. tarjolla on niin hotellia, leirintäaluetta, vierasvenesatamaa kuin vartioitua parkkipaikkaakin.näkymä majapaikasta kaupungin suuntaan.


viimeisenä iltana pistettiin pöytä koreaksi hotelli sortavalassa, jossa oli tarjolla myös elävää musiikkia. "tyttö laulaa, poika laulaa" mainosti taksikuski!
majapaikkaan tultiin yöllä reteesti taksilla. pimeä kuski otti kyydistä 1,30 euroa vastaavan summan ruplina ja sekös nuukan miehen sydäntä lämmitti.

vielä aamulla tuliaisostoksien tekemisien yhteydessä piti vähän dronea tuulettaa.
karjalankatu. useimmat kuvassa näkyvät rakennukset ovat kuulemma suomalaisajalta ennen sotia.sortavalan satama on vaatimaton, mutta tästä pääsee joka puolelle laatokkaa.sortavalasta on vain n. 60 km tohmajärvelle. kokom matkan ensimmäinen varsinainen "turistirysä" oli ruskealassa, jossa "ruskeala mountainista" on kehittynyt ainakin näin kesäaikaan suosittu retkikohde lukuisine pikkuyrityksineen, aktiviteetteineen ja luonnonnähtävyyksineen.
 kuten aina matkailussa, on varsinkin venäjän matkailussa paras hetki kun tullaan kotimaan kamaralle :)

tässä vielä koko matkareittimme kartalla:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti