Lukijat

lauantai 18. kesäkuuta 2011

historian siipien havinaa

humppilassa huoltoaseman pihassa nukutun yön jälkeen alettiin pohdiskelemaan, mistä aamun starttipaikka? täysin räkätyyni kostea aamu ei houkutellut starttaaman huoltoaseman laajalta asfalttipihalta. karttaa tutkiessamme päädyttiin suorittamaan siirtymä kohti punkalaidunta. matkalla alkoi jo lupaavasti esiintyä siellätäällä parturoituja heinäpeltojakin.
liinat heitettiin lopullisesti kiinni, kun nähtiin suurella peltoaukealla tuulipussi!
pienlentokentän omistajan suosiollisella myötävaikutuksella käytiin paikka tutkimassa ja todettiin se vallitsevalle tuulensuunnalle kelvolliseksi.
mitähän siellä nyt vieläkin säädetään? pitäisi nimittäin päästä jo pikkuhiljaa matkalle...
siinäpä varsin hulppea tupa jollain!
punkalaitumen keskustaa

haukkakosken yrittäjäpuistomaalaismaisemaa punkalaitumenjoen varrelta
punkalaitumenjoen varrella paljon on vauraannäköisiä vanhoja maalaistaloja
seurailin jokireittiä ja tässä lähestytään jo huittisten lauttakylää

lauttakylässä jokia tulee ja menee vähän joka suuntaan.
enpä ole aiemmin tiennyt, että kokemäenjoen saarissa asutaan!
(onkohan jokaisessa sillattomassa saaressa oma traktori ja puimuri jossain jemmassa ?-)
maisema keikyältäkeikyällä on kokemäenjoki padottu sähkövoimaa tuottamaan
äetsä chemicals
kiikan kirkonkylävammala on nykyisen sastamalan keskustatuommosta kaksitornista kirkkoa ei taida olla kuin vain yksi toinen suomessa?
tyrvään eli pyhän olavin kirkon onnistui pyromaani polttamaan takavuosina.sastamalan entisaikojen suurpitäjän, pyhän marian kirkkoon on tultu sanankuuloon pohjanmaan perukoiltakin varhaiskeskiajalla. mm. peräseinäjoen penkki on kirkossa vieläkin. opas kertoi, että saarnaa pitänyt pappi lopetti saarnansa vasta sitten, kun kaikki naiset itkivät!
kone sammahti bensapulaan multa suurinpiirtein tässä paikkeilla. lennon jälkeen mentiin kahveelle kuvan vasemmassa reunassa näkyvään aittakahvilaan.tämmöisen näkymän karkun heinoosta ennätin vielä laskukierroksessa tallentamaan.
seuraava kirkonkylä (karkku) jäi vain muutaman kilometrin päähän :(hauska yksityiskohta heikin laskupaikasta tuolta lennolta. hän laskeutui
tyrväällä pellolle, jonka omisti aikoinaan adolf aarno ! (ensimmäinen lentokoneella ilmassa käynyt suomalainen, wikipedia kertoo lisää)

paikalliset sanoivat hänen olleen tarkka maistaan eläessään, mutta tämän hän
kuullemma olisi halunnut nähdä !!!

no, mikä muu tässä nyt sitten oli sitä "historian siipien havinaa"?

lainaus sastamalan kotisivuilta:

Sastamalan kulttuurille ja asumiselle luotiin pohjaa jo 7000 vuotta sitten keräilykulttuurissa eläneiden metsästäjien ja kalastajien kulkiessa satunnaisesti seudulla. Pysyvämmin tänne asetuttiin varhaisella rautakaudella ja 1200-luvulle tultaessa Sastamalasta oli kasvanut suuri kirkkopitäjä, jonka reunat hipoivat Pohjanmaan lakeuksia. Vähitellen Sastamalan "emäpitäjä" pirstoutui kutistuen lopulta Vammalan kaupunginosaksi.

Ympyrä sulkeutui vuoden 2009 alussa, kun Mouhijärven, Vammalan ja Äetsän kuntaliitos herätti Sastamalan Ruususen unesta. Samalla liitoskunnat poistuivat kartalta, mutta jäivät elämään niminä ihmisten mieliin.

Samoin kuin jo keräilykulttuurin satunnaiset matkailijat, jokainen seudulla liikkuja elävöittää osaltaan Sastamalan kulttuuria riippumatta visiitin pituudesta. Sotien jälkeen Karjalan siirtolaiset tekivät omaa kulttuuriperintöään tunnetuksi vahvistaen samalla alueen geeniperimää. Sastamalaan heitä tuli Pyhäjärveltä ja Punkalaitumelle Sakkolasta.

3 kommenttia:

  1. Kuva, jonka oletat kuvaavan Yli-Kirran talonpoikaismuseota, on Rasin tilan päärakennus.

    VastaaPoista
  2. kiitos kommentista. vähän epäilinkin tuota, mutta en onnistunut googlettamaan lisävalaistusta asiaan...

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia! Bongasin itselleni nostalgisia maisemia kuten Tuorin ratsutilan Huittisista ja Vammalan keskustan tuttuine paikkoineen.

    VastaaPoista