Lukijat

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

melko kolhoa hommaa...

tänään ajelin pohjoispirkanmaalle päin aivan muissa asioissa, mutta lentokamat oli toki mukana kuten tavallisestikin. sääennuste lupaili auringonpaistetta ja heikkoa tuulta, mutta puiden huojunta ja pilvihattaroiden liikehdintä kertoi kelin olevan silti aika mykkyräistä ylempänä.
 kuinka ollakaan, pyhäjärven lepakkomies sattui soittelemaan kesken matkan. oli ollut porissa sukuloimassa ja nyt paluumatkalla kohti pohjoispohjanmaata. ja aivan kuin sattumalta jarillakin sattui kamat oleen völjyssä!
 vähän aikaa siinä räknäiltiin aikatauluja ja kelejä ja lopulta sovittiin tällit kolhoon lentotouhut mielessä.
 mulla oli aikaa etsiä starttipaikkaa ja lopulta monien turhien pistojen jälkeen sellainen löytyi pettuniemestä ukonselän rannasta. senverran hataraksi tiesin entuudestaan jarin lentotaidon että katsoin parhaimmaksi kutsua pirkanmaan ensivasteen liikkuvan yksikön paikalle ;)


mitähän siellä nyt vielä hierotaan?


suomalaisen ilmailuhistorian näkökulmasta kolho on aivan erityinen paikka.
 kolhoon perustettiin nimittäin aikoinaan suomen ilmavoimien 1. lentoasema!

rannassa on jopa asiasta kertova muistomerkki:


jari kurvailee ukonselän ylläkolhon kylä on saanut nimensä kolho-nimisestä vanhasta kantatilasta


kolhossa on yllättävän paljon vireännäköistä teollista toimintaa.
rimahelvetin kyllästämöstä kolho ainakin tunnetaankuvan vas. yläkulmassa kolhon rautatieasema, joka sijoituu rataosuudelle haapamäki-tampere.
tuossa suurten kuusien suojassa sijaitsee tervatehtaan patruunan matthias bonnen perheelleen perustama yksityinen hautakappeli.
kolhon teollistumisen historia ulottuu kauas menneisyyteen. siihen kuuluu myös etualan vanha maalitehdas.
taustalla runtechin tuotantotilat


futuro-kaluste tekee kylpyhuone- ja keittiökalusteita tässä etualan hehtaarihallissalehmisaaren formica-ikilevytehdas näyttää myös aika aikaansaseuraavalta toimipaikalta tuulipusseineen ;)
 "saari" on oikeasti niemi, koska oik. yläkulman kuivasalmi yhdistää sen mantereeseenkolhon keskustaa. taustan tervasaareen (maakannas) on aikoinaan kolhon teollistamisen historiassa tehtaanjohtaja rakennuttanut loisteliaan asunnon itselleen.matka jatkuu, mutta ei kovin pitkälle. jarin kanssa oli alustavaa plaania vilppulaan ja mänttäänkin, mutta kelin termisyys ei houkutellut kumpaakaan kääntämään siiven etureunaa sivumyötäiseen. lisäksi ylätuuli oli vielä puolenpäivän aikaan senverran voimakasta, että takaisin olisi pitänyt tulla autokyytillä.
 niinpä tyydyimme kurvailemaan kolhon maisemissa. mikäs olikaan kurvaillessa. kaksi kirkontorniakin plakkariin samoilta siivensijoilta ;)


poimitaanpa ensiksi tuo näillä main ylen harvinainen ortodoksikirkko


 eipä ihme, että en aiemmin ole kolhon evlut. kirkkoa ilmasta bongannut. on meinaan senverran mettän seassa että piti oikeen keskittyä saadakseen edes katosta kuvan :)
 

jari kolhonsalmen sulan seutuvilla. ukonselän ja kaijanselän korkeusero on vain 10cm. pienikin ero saa aikaan senverran kovan virtauksen että kolhonsalmi pysyy sulana kovillakin pakkasilla. 


vireä kylä.
 toiminnassa yhä myös kauppa ja koulu + palloiluhalli


tämä lienee kolhon vanha koulu? nykyään siellä opetetaan juutalaista uskontoa?
 ainakin "vuorilinnan" nettisivujen perusteella tämmöiseen johtopäätökseen tulin.välitunti!
 se oli munkin kouluaikojen mieluisin tunti ;)


ukonselän yllä jarin kanssa liidellessämme huomasin jarin lentävän yläpuolelta vastaan. oliskohan sillä kamera valmiina, jos vähän vetäs viivaa hankeen?-)
  pudotauduin nopsasti pintaan möykkyisessä ilmanalassa. ensin kymmenkunta metriä viivaa, mutta sitten yhtäkkiä pompsahti pariin metriin!
 jari lähestyy ja kiireellä uudestaan pintoihin. heijari ja kaasun hellittäminen aiheutti hieman liian syvään menon ja peli oli pelattu!
 tehot ei piisannu ja siipi sakkasi kesken "viivanvedon"
 taisi siinä mennä vähän luntakin kameran okulaariin...


no mitäpä siinä.
 apeana asettelin siiven uudelleen lentoonlähtöasentoon ja lensin sitten suoraan lähtöpaikalle, jonne jari olikin jo laskeutunut.

ja olihan se jarikin toki tilanteesta kuvan saanut ;)
 tässä vielä kaikki kuitenkin ok... laitetaanpa tähän vielä yksi kesäinen kuva kolhosta hieman korkeammalta.
 kuva on vuodelta 2006


--------------------------------------------------------------------------------------------------

kolhon kuvista tulleen positiivisen palautteen vuoksi, laitan vielä tähän loppuun ikäänkuin bonuksena muutaman kuvan kolhosta näytille.
paikkoja en rupee selostaan, kyllä kolholaiset ainakin ne tunnistaa !
:)

2 kommenttia:

  1. Entisenä kolholaisena googlasin kuvia ja löysin sitä kautta näille sivuille. Heinoja kuvia ja mukavaa tekstiä.

    VastaaPoista
  2. positiivista palautetta on aina yhtä mukava saada :)

    VastaaPoista