Lukijat

lauantai 25. heinäkuuta 2015

ähtärin ilmailupäivä 2015

 pakko on todeta, että ilmailijat ovat lähempänä säidenhaltijaa kuin tavan tallaajat, tätä sääennustetta katsoessa ja verratessa tämän kesän yleiseen toteutuneeseen säätilaan ;)

ennuste piti kutinsa. vain muutama vesipisara iltapäiväkuurojen merkeissä osui lauantaina alueelle.

nähtävää ja koettavaa riitti vaativammallekin ilmailunäytöksiä käyneille. jo ennen tapahtuman alkua oli lentokoneita saapunut paikalle ympäri suomea. ohessa muutama tuokiokuva päivältä:

arvonnassa lentolipun voittanutta viedään tässä juha nortusen toimesta taivaalleeipä luulisi, että dsl-moottorilla varustettu cessna nousee kolmen laskuvarjohyppääjän lisäpainoilla ähtärin lyhyeltä kentältä ilmaan ongelmitta!military-look experimental


pekka kuskaa bensaa, että lentäjät saa lentää reuhottaa...

nakkilasta kertoi olevansa kotoisin tämän (r44) kopterin kuski. oli lähtenyt hupilennolle ähtäriin katsomaan, kuinka täälläpäin maa makaa.jotain kiinnostavaahan tuolla täytyy olla...satakuutioinen kaksitahtiboxeri oli tässä lennokissa voimanlähteenä. siinä on tarpeeksi voimaa riittämään pitämään koko koneen roikkumassa paikallaan potkurin varassa.
 muutenkin lennättäjä teki kyllä koneella sellaiset liikkeet, että olivat mielestäni osin ulkona fysiikan/aerodynamiikan lainalaisuuksista!
suihkuturbiinin tuottamaa kerosiininkatkuakin pääsimme ilmailupäivillä nuuhkimaan. n. kolmimetrinen pienoismalli toi maukkaan lisän tapahtuman ääni- ja tuoksumaailman.alavuden laskuvarjokerhon jäsenet hyppäsivät jälleen pois toimivasta lentokoneesta!
 tämä kaveri liiteli ensin liitopuvullaan pari kilometriä kentän yllä ennen varjon avaamista


suomussalmelta oli tämä kippari aamulla lähtenyt autogirollaan ähtärin ilmailupäiville. valitteli matalaa keliä aamusta kainuussa, mutta pilven alaraja oli kohonnut koko ajan matkan edistyessä :)


melkein pelotti tämän esityksen aikana. kuinka tuollainen potkuri, jota vain tuuli pyörittää, voi kantaa kokonaisen koneen  ja pilotin matkustajineen?
 uskomattomiin lentoliikkeisiin kone taipui kuitenkin osaavan pilotin käsissä!tänä vuonna yleisömagneetiksi oltiin hankittu pietarsaarelainen david hjulfors, jonka temppuilua väkijoukko seurasi kiinnostuneena. tämä on sitä hommaa, mistä mummot valittaa, jos sattuvat asumaan harjoitusalueen naapurustossa ;)pistäppä tuohon äkkinäinen...kun on noin vihreet ketjut prätkässä, on se tietty melkein ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen harrastus :)historian neljännet ähtärin ilmailupäivät onnistuivat kaikinpuolin hyvin. ennätysmäärä yleisöä ja vierailevia koneita, upea sää sekä taitavat esiintyjät tekivät päivästä unohtumattoman.
 kiitokset kävijöille, järjestäjille sekä ennenkaikkea kaikille esiintyjille.
 itse pidin etelä-pohjanmaan liitäjien lippua korkealla paramoottoriaiheisella maanäyttelyllä, sekä lennätin/kuvasin multikopterilla tapahtumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti