Lukijat

tiistai 15. syyskuuta 2009

pihlaisten puolella

jo tässä useamman kerran on ollut tarkoituksena lentää "pihlajaveden reitti". siis tuo kokemäenjoen vesistöreitin eräs latvahaara. sääolosuhteet ovat kuitenkin estäneet suunnitelmien toteutumiset jo monta kertaa, mutta eilen keli "pamahti päälle" ja päätimme toteuttaa tuon lennon pienellä porukalla. kokkosen jari oli lähtenyt ajeleen taas tänne etelään ja oli arton, mun ja heikin kera matkassa.
startit tehtiin kotalasta lievään iltapäivätermoon. arto jäi startteja treenaamaan ja hauskuttamaan talonväkeä :)

kotalasta vastavirtaan ja sivutuuleen lennettäessä matkalla pihlajavedelle on ainakin viisi järveä ja melkein yhtä monta koskiosuutta.
alareunasta ylöspäin: kitusjärvi, vehmasjärvi (ei näy kuvassa), jyrkeejärvi, lapinjärvi (joissain tiedoissa hankajärvi), kuusijärvi, pihlaislampi ja pihlajavesi.
tästä niemestä on löydetty kivikautinen asuinpaikka. paikka sijaitsee lapinjärvellä.varalaskupaikkoja oli harvassa, joten korkeuttakin oli lennolla runsaasti. enimmillään jopa 600m.
tässä salmi, joka erottaa kuusijärven lapinjärvestätässäpä entisen "ähtäriläisten amerikan" (pihlajaveden laajat erämaat tarjosivat muillekin pohjalaisille entisaikaan metsätöitä talven ajaksi) keskusta. oli monta kauppaa ja pankkia. junat pysähtyi asemalla monta kertaa päivässä. lapsia joka talossa puoli tusinaa. keskusta on hiljentynyt noista ajoista paljon ja pellot metsittyneet.karttatiedoissa lukee tuon pitkän niemen kohdalla, että "vähä-kömi"
ranta-kömissä (vas. yläkulma) järjestettiin 70-luvulla "kömin riihitansseja". maalaismiljöössä järjestetty tanssi-ilta sai suuren suosion yli maakuntarajojen.
mulla oli siihen aikaan iso auto, jonka peräkontissa porttien läpi kulkeutui juhla-alueelle helposti ilman lipunostovelvoitetta neljäkin nuorta!
rikos lienee jo vanhentunut, joten tohdin sen tässä teille nyt paljastaa...


itselleni oli yllätys, että pihlajaveden ja haapamäen väliltä löytyy vr:n tehdas, jonka päätuotteena ovat ratapölkyt

haapamäen keskusta. risteysaseman ratapiha on todella laaja.jari tutkimassa, saattaisiko haapamäen ratapihalle tehdä tarvittaessa pakkolaskun turvallisestihaapamäen kirkko sijaitsee metsän siimeksessä.tuolla on haapamäen höyryveturipuisto ja samanniminen tanssipaikka. isäntänä toimii sama mies, jota takavuosina talonmies epähuomiossa tuikkasi dopingruiskulla takapuoleen.tommonen lento naapurikunnissa. laskeuduin haapamäelle eräälle pellolle, vaikka bensaa olisi ollut vielä paluumatkaankin. ei vaan innostanut junnata sivutuulessa ja vastavalossa korpitaipaleen ylitse takaisin kotalaan. arto laski haapamäen lentokentälle (EFHI http://lentopaikat.net/efhi.shtml , ei enää virallinen lentopaikka) ja soiteltiin sitten heikki hakumieheksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti