Lukijat

lauantai 29. kesäkuuta 2013

kukonlento laitilassa

kukonlento...
 millainen se sitten on?
  no, on se ainakin pidempi kuin kananlento :)

jo yöllä parkkeerattiin laitilan shellin pihaan automme aikomuksena nousta aikaisin lennolle mulle aiemmin oudossa pitäjässä. kello herätti kuudelta, olihan starttipelto vielä etsimättä ja siihen tuhraantuu useinkin kosolti aikaa.
 jo yöllä heräsin auton katolle tippuvien sadepisaroiden ropinaan, eikä tilanne ollut muuttunut aamullakaan :( jääkö nyt laitilassa taas lentämättä? (näin kävi myös jokunen vuosi sitten liian kovan tuulen takia)
 lentäjien sääpalvelun mukaan oli olemassa parin/kolmen tunnin aikaikkuna puolen päivän heitteillä, jolloin sää hetkeksi selkenee?
 tähän luottaen jäätiin paikkakunnalle kyttäämään ja olihan siinä aikaa sitten kosolti etsiä "lentokenttää"

ennuste piti jälleen paikkansa ja juuri viimeisten ripsujen pudotessa maahan starttasin laitilan toistaiseksi parhaalta lentokentältä:


lennolla kävi ilmi, että lentoonlähtöpaikka oli tosiaan ainoa mahdollinen koko laitilassa. tämä on sitä seutua, jossa lehmät eivät ammu, joten nurmirehuakaan ei tarvita. koska viljasato korjataan vasta syksyllä, ei avoimia alueita kertakaikkiaan vaan ole. tämä pelto oli "myrkytetty" ja nyt siis kesannolla ja kun vielä tuulensuunta sattui sopimaan nappiin, niin mikäs oli startata. olisi tuosta lähtenyt vaikka vähän isommallakin koneella!

laitilan tunnetaan "munapitäjänä" suuren kananmunien tuotannon takia, mutta yhtään kanalaa en onnistunut ilmastakäsin tunnistamaan?
 toinen juttu, mistä pitäjä tunnetaan on varhaisperunat. lähes jokainen joka ostettua uutta pottua söi juhannuksena, söi juuri laitilassa kasvanutta perunaa.

perunankorjuuaikaa on siis laitilassa koko alkukesä!


laitilan kuntakeskus on perustettu aikoinaan tuollaisen suuren peltoaukean keskivaiheille. sen läpi pääsee valtatietä (vt8) pitkin turkuun ja poriin sekä kantateitä pitkin harjavaltaan ja uuteenkaupunkiin
monimuotoinen erikoisviljely. mm. "sipul ja porkanoi" on voimissaan juuri laitilassa. jotta satoa saataisiin mahdollisimman aikaisin toripöydille ympäri suomen, joudutaan laitilassa edullisen 1B kasvuvyöhykkeen lisäksi turvautumaan teknisiin apuvälineisiin elintarviketuotannossa.

mitäs se tää sitten?

tuplavarmistus = tuplasato?-)


vaikka lehtivihreä on viljelykasvien pääasiallinen väri, näkyvät sävyerot eri kasvilajien välillä parhaiten juuri ilmasta


laitilan ehkä tunnetuin ympärivuotinen vientituote on kuitenkin laitilan "kukko" mallasjuoma.
 tuolla sitä tehdään.


tarkkaavainen lukija ehkä kiinnitti huomion tuohon tehtaan nurkalla nököttävään kaljatölkkiin.
 voisiko se olla aito ja paljonko mallasjuomaa se silloin oikein sisältäisikään?

 tämä on nyt pettymys monellekin, eikä akkuporakoneen kanssa kannata yöllä hipsiä laitilan "ISON tölkin" juurelle ;)

ai mistäkö tiedän, ettei ole aito?

no kun klipsi kannesta puuttuu!
 (tilavuutta arvuuttelevat lukijat voivat tarkistaa tilavuuden tästä osasuurennoksesta)tässä muuten tilannekuva, kun ko. purkkia lähdettiin viemään laitilaan ähtäristä.
tämä jättitölkki, kuten monet muutkin suuret säiliöt suomessa ja ulkomailla ovat ähtäriläisen www.tankki.fi tuotantoa.


muttamutta...
 eksyttiin jo vähän aiheesta.
korvaukseksi kolme kuvaa laitilan keskustasta :)

teollisuutta löytyy toki monenlaista muutakin laitilastaurheilukenttä sijaitsee vesitornin juurella, vaikka nyt en yhtäkkiä muista yhtäkään laitilasta tullutta urheilusankaria ;)kirkkoja laitilassa on muuten karttatietojen mukaan perätin kolme!

tässä keskustan kirkko ympäristöineen. ei muuten juuri erotu kylän korkeimpana rakennuksena ympäristön vesakoitumisen vuoksi...


vielä huonompi on tilanne soukaisten kylän "perttelinkirkolla"
metsä peittää melkein koko kirkon. juuri ja juuri ilmakuvan saa...sensijaan untamalan kirkosta hyvä kuva on helppo ottaa. untamala on vakkasuomen varhaisimpia asuttuja alueita ja siellä on mm. argeologinen keskus.
 kulttuurimaisema-alueen arvon kylä on saanut vieläkin havaittavissa olevasta "raittiasutuksesta"


isorahkan alueella näin mm. parikymmenpäisen kurkiauran. liekö ihan tavallinen näky kesäkuussa?


töllistelijöitä vidilässä


laitilan ainoa huoltoasema on aivan kasitien varrella


valkon kylän keltaiset rypsipellot muodostavat jännän näköisen tilkkutäkin ylhäältä tarkasteltuna


palttilan kartano. taustalla starttipaikkani.


kaikenkaikkiaan hieno lento ja juuri oikeaan aikaan ajoitettu. aurinko näyttäytyi, mutta ei ennättänyt kehittää vielä voimakkaita termiikkejä. kuvauskeli siis mitä täydellisin ja toivottavasti se näkyy myös kuvista :)
 turkuun päin ajellessamme taivas pilvistyi uudelleen ja ensimmäiset vesipisarat iskeytyivät tuulilasiin jo ennen turkua....

5 kommenttia:

 1. Korjaus siihen että sanoit Laitilassa olevan vain yksi huoltoasema. Itse asiassa niitä on kolmekin. Shell 8-tien ja kantatie 43 risteyksessä, Nesteen huoltoasema Kaukolantiellä, sekä kai Abc:n voi myös laskea huoltoasemaksikin, mutta nuo kaksi ensimmäistä nyt ainakin. Kylmäasemia sitten on muutamia myös mutta kyllä ainakin Shell ja Neste ovat ihan kunnon huoltoasemia. 8-tieltä yhdystielle 2051 eli Kaukolantielle pohjoiseen päin mennessä tulee ensin Nesteen kylmäasema mutta myöhemmin tiellä tulee vastaan myös Nesteen huoltoasema kahvioineen ja autopesuloineen päivineen.

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia, kukas on kuvaaja?

  VastaaPoista
 3. minä itse, tämän blogin ylläpitäjä :)

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia! Kiitos jakamisesta. Tuttavani osti juuri maatalon, hän miettii tällähetkellä kuljetuspalveluita ja muita käytännön asioita, kuinka saada keväällä sitten homma pyörimään. Voisin hänelle tämän jakaa, varmasti kiinnostavaa hänenkin lukea tätä blogia.

  VastaaPoista