Lukijat

keskiviikko 26. elokuuta 2009

koskenlaskua virroilla

kokemäenjoen vesistöreitin latvavedethän kulkevat ähtärin ja virtain kautta tampereen suuntaan. tuo toisveden pohjoispää on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle mulla, joten eilen ajattelin paikata asian.


sillointällöin täälläkin joku näkee vielä ensimmäistä kertaa elämässään varjoliitimen ;)


pylkkäänkoski on ensimmäinen koski ähtäristä virtain suuntaan. pudotuskorkeus vehkajärvestä vuolteenjärveen vain n. 1m


tästä koskesta koko killinkosken kylä on saanut nimensä. vaan missä vesi?
no vesi menee kylän alta metterin rannalla sijaitsevan voimalaitoksen turbiiniin, joten ei jouda killinkoskeen vettä virtaamaan...
oikean alakulman pato rajoittaa veden kulkua killinkoskeen. pudotuskorkeus vuolteenjärvestä metteriin on peräti 23 metriä. mainittakoon, että tammerkoskenkaan pudotuskorkeus ei ole kuin 18 metriä. mikäli killinkoski
ei olisi näin latvavesillä, olisi herra finlayson saattanut perustaa
tehtaansa killinkoskelle ja näin se olisikin tampereen sijaan "killi" pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki!soininkoskessakin on voimalaitos, vaikka pudotuskorkeutta on vain 7 metriä. tässä oikeastaan koko soininkylä samassa kuvassa. soininjoki virtaa metteristä kahilanjärveen, eikä nimi liity mitenkään paikkakuntaan nimeltä soini...oops.. äkkiä korkeutta, etteivät metterin pyssymiehet ammu sorsana!


volanterinkoski lienee saanut nimensä volanterin tilan isännän mukaan.


välivedestä enonkosken kautta virtaava vesi tavoittaa viimein virtain toisveden. koski on tuon sillan alla.


tämän jälkeen kokemäen vesistöreitti virtaileekin rauhallisemmin. ainoastaan herraskoski, murole ja tammerkoski saavat enää vesiin rivakampaa vauhtia ennen poria. noo, onhan siellä vielä joitain mitättömämpiä koskia mm. vammalassa.

ohtolan satamassa m/s tarjennekin joskus kävi kääntymässä. ei käy enää. entisen puutavarayhtiön satama on nykyään yksityisomistuksessa. minäkin pidin tuossa laiturissa kimppavenettä takavuosina. taisi maksaa 100 mk/kesä laituripaikka silloin.
tuo järven pohja on muuten puusta tehty! tukinuiton aikaan nimittäin osa puutavarasta vajosi pohjaan ja myös jäi sinne. yhtenä kesänä niitä kaverin tuosta kanssa nostettiin iso pino polttopuuksi ja teinpä niistä vielä liiterinkin mökille. yllättävän hyvin säilyy puutavara vuosikymmenet järven pohjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti