Lukijat

tiistai 22. toukokuuta 2012

savua ilman tulta ?


uusimmassa paramotor-magazinessa oli artikkeli, jossa kerrottiin paramoottoriin asennettavasta yksinkertaisesta lisälaitteesta, jonka tehtävän on muodostaa näyttävä savuvana lentäjän jälkeen. artikkelissa neuvottiin myös kuinka tuollaisen voi valmistaa tee-se-itse menetelmällä.
laite on todella yksinkertainen ja tarvikkeet maksaa vain muutaman euron. litran purkki, jonka kylkeen tökätään käytetty pissapojanmoottori. käyttövoima paramoottorin akusta ja katkaisin kaasukahvalle. varsinainen suutin (pelkkä kupariputki) tietty metallia ja asennus n.10cm päähän pakoaukosta suoraan pakoputkeen. senverran pitkä putki, ettei sulata muovista letkua lämmetessään. vielä kuristin väliin, jolla säädetään savuaineena käytettävän polttoöljyn (myös parafiiniöljy ja lamppuoljykin käy) virtaus siten, että litran pumppaamiseen kuluu n. 5 minuuttia.
hyvin savuttaa! senverran tarkka on savutuksen aloituksen suhteen, että kone pitää olla tyhjäkäynnillä, jotta savua alkaisi muodostumaan. kun savutus alkaa, voi kierrokset nostaa taas vaikka täysille ja savutus senkun vaan jatkuu...
muutaman kerran olen jo kokeillut ja silminnäkijöiden kertomuksen mukaan näyttää hyvältä! kuvaa ei vielä kukaan ole hoksannut ottaa, mutta tänään yritin palailla lennolla omille jäljilleni ja tämän verran oli vielä savua sillä kohtaa ilmassa n. komen metrin tuulessa.
tässä arton eilen ottama kuva savukoneesta. oli tarkoitus ilmasta ilmaankin kuvata, mutta mulla ei ollut mitään hajua arton kärkkyvän kameroineen yläpuolella! pitäs varmaan joskus muistaa se ratio ottaa mukaan.... hienointa on tietysti lentää savun sekaan ja aistia huumava savun tuoksu ;)
eikö muuten ookkin kuin kaksi marjaa ?-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti