Lukijat

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

lappajärvellä illanhämyssä


viisi lentokeliin uskovaa kerholaista löysi toisensa tänään lappajärveltä, tarvolan kylästä. usko oli koetuksella, mutta niin vain tuuli laantui kelvolliseksi ennen auringonlaskua.
kari ja mikko olivat tulleet lentämään tarkastuslentonsa. tässä kari valmistautuu hannun ja timon antaessa asiantuntevia neuvoja
mikko haluaa lentää tarkastuslentonsa incognito ;)
mikko peruksella...
..ja kari finaalissa
lopuksi kävin itsekin pienen ympäristöoppilennon tekemässä ensinäkymä oli tarvolanniemen kyläkeskus
ylätuuli oli aika kovaa, joten kovin kauaksi ei pystynyt lentämään. valon puutekin vaikeutti jo kuvien ottamista, mutta tässä nyt jotain nähtäväksi. söyrinki luki kartassa tällä kohtaa.
kapea kärnänsalmi erottaa kärnänsaaren mantereesta
saaressa on lähinnä omakotiasutusta sekä maanviljelystiloja
aurinkokin pakeni lennon aikana pilven taakse vieden sen vähänkin valon.
tää oli ihan onnenkantamoinen. pääasiassa kuvat olivat tärähtäneitä lähes kaikki.
lappajärvi ei muuten olekaan ihan mikä tahansa järvi. näin kertoo lappajärven kunnan kotisivut järven syntyhistoriasta: -------------------------- Loistava tähdenlento muuttui hetkessä painajaiseksi. Maahan iskeytynyt meteoriitti synnytti valtaisan kraatterin nykyisen Lappajärven kohdalle. Hirvittävään ydinräjähdykseen verrattavissa oleva tapahtuma tuhosi kaiken elollisen satojen kilometrien alueelta. Kun kiertoradaltaan suistuneet asteroidit tai niiden kappaleet törmäävät Maahan, ne joko palavat tähdenlentoina ilmakehässä tai syöksyvät meteoriitteina alas. Meteoriitin kosminen nopeus voi olla jopa 40-60 km /s. Onneksi Maan ilmakehä suojelee meitä ja hidastaa pienet meteoriitit. Vain suuret kappaleet voivat syöksyä kosmisella nopeudella maanpintaan asti. Lappajärven kraatterin synnyttänyt, vajaan kilometrin läpimittainen meteoriitti tuhoutui räjähdyksessä. Pääosin se sekoittui sulaneeseen kallioperään. Törmäyksen seurauksen syntyi useita kivilajeja, joista tärkeimmät ovat kärnäiitti ja sueviitti. Kärnäiitti, Lappajärven Kärnänsaaren mukaan nimetty kivi, syntyi meteoriitti-iskun aiheuttamassa korkeassa kuumuudessa. Siinä on paljon sulamattomia mineraaleja täysin sulaneessa perusmassassa, joka on hyvin laavamaista. Lähinnä näihin silmämääräisiin havaintoihin perustuen Lappajärveä pidettiin vielä 1970-luvulla tulivuoren kraatterina. Kärnäiitti on Etelä-Pohjanmaan maakuntakivi, kiven pinnassa näkyy rakeina räjähdyksessä sulamattomia kiviaineksia Sueviitti muodostui räjähdyksessä ilmaan lentäneistä aineksista. Se koostuu kivi- ja mineraalisiruista, kivimurskasta, johon ilmalennon aikana sekoittui kivisulaa. Sueviitista on löydetty pieniä räjähdyksessä syntyneitä timantteja. Vuosimiljoonien aikana kallioperän rapautuminen ja aineksien kulkeutuminen sekä jääkausien vaikutukset ovat hävittäneet alkuperäisen kraatterin maljamaisen muodon. Nyt näkyvän kraatterin halkaisija on 17 km ja syvyys vain noin 150 m. Lappajärven meteoriittikeskuksessa paljastuvat Lappajärven synnyn salaisuudet. Runsain kuvin esitetyt tähtitaivaan ilmiöt, planeetat ja meteoriitit törmäyskraatereineen herättävät kävijässä tutkimusmatkailijan ja seikkailijan vaistot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti