Lukijat

lauantai 12. heinäkuuta 2014

perhonjokea pitkin


kokoonnuimme parin oppilaan kera perhonjoen mutkaan, räyrinki- nimisen kylän laitamille lauantaiaamun huippukelin houkuttelemana.

tässä lappajärveläinen jussi vetää aamukasteista siipeään lentotilaan:aleksi seinäjoelta on jo sen lentotilaan saanutkin ja ponkii lisää vaihtia ilmaan päästäkseen!itsekin lähdin heti perään, aikomuksena seurailla perhonjokea alaveteliin asti.
oudot ovat perhonjoen tiet.
 tässä joki käytännössä häviää näköpiiristä haapa"järveen"

joku isäntä on rantaluhdasta jo peltoakin ennättänyt väsäämään...
räyringin kyläkeskus


"kylä ilman naisia" tv-sarjan päänäyttämöalaspää räyringinjärven pohjoispäässäperhonjoki ja halsuanjoki yhtyvät siponkoskella. tästä eteenpäin joki tunnetaan nimellä perhonjoki. nimenä myös vetelinjokea käytetään.heikkilää vetelissä:vetelin keskustaa:

jonkun verran piti nähdä vaivaa, että saa kellotornin varjot piiloon kuvaottohetkellä. ihan sama ei onnistunut yhtäaikaa kirkontornin kanssa...
 perhonjkilaaksoa vetelin-kaustisen välillä. kuvassa vimpelin tie kohtaa vt13 (jkl-kokkola)
ja kappas vaan, oppilaat ajelee vastaan kuvan oik. yläkulmassa!prusikoukku huntuksessa
kaustisella oli meneillään jokavuotiset kansanmusiikkifestivaalit


kansantaiteen keskus, nuorisoseura, urheilukenttä ym.


kaustinen on suomen pienimpiä kaupunkistatuksen saaneita


kirkkoa remontteerataanmatka jatkui perhonjokea seuraten.
 merkittävännäköistä turkistarhausta jylhäntien varrella


 
 kylät täällä ovat pieniä. niin pieniä, että niitä mahtuu kolme samaan kuvaan:
 puumala, paavola ja känsälä


nikula on jo vähän isompisamanniminen raviratatästä poikkesin reitiltä kurkkaamaan, mitä teerijärvelle kuuluu?

kieliraja kulkee vahvana teerijärven ja kaustisten välillä. olisiko jossain tuolla nevojen seassa?kylmä silmä tuijottaa...aiemmin itsenäinen kunta
teerijärvi on ollut eräs kruunupyyn kylistä jo yli 50 vuottateerijärven keskustaamerkittävän näköinen teollisuuslaitoskin täällä metsässä!sitten takaisin perhonjoelle, josta löytyi tällainen saari.
 kyseessä on mankkilansaari salonkylässä.
melkoiset maansiirtotyöt on tehty aikoinaan perhonjoen keskiosan järviryhmän tuntumassa. pengerryksiä ja padotuksia on tehty tulvansuojelutoimenpiteinä sekä vesivoimatalouden vuoksi.
järvet vasemmalta: paasila, stora kutusträsket, isojärvi ja kuhalampinyt tultiin kokkola-pietarsaaren lentokentän lähialueelle, mutta koska tornissa ei ollut ketään, tyydyin huutelemaan jaksolla pari toimintailmoitusta.
 puuroniemimielenkiintoisia kuvioita viitaveden lokalammessasittenpä määränpää jo häämöttää. eipä ollut enää bensaakaan kuin litran verran tankin pohjalla.
 alavetelin nuorisoseurantalo ja urheilukenttä.kirkkopihaa on myllätty hiljattain.alavetelikin on nykyään osa kruunupyytä.
laskuduin joen "väärälle" puolelle, koska sieltä löytyi laaja lyhyeksi leikattu heinäpelto. matkaa vaan tulisi aika paljon kävellä lompsutella kyläkeskukseen aamukahville, kun ei sattunut siltaa olemaan juuri kylän kohdalla...kylätietä kävellessäni lähitalosta tuli eräs vanhempi pariskunta sanalle, mutta kun ruotsinkielen taitoni on niin onnetonta, yritin sitten englanniksi hieman kommunikoida. jonkun aikaa kömpelöä englantia puhuttuamme paljastui, että me molemmathan ymmärrämme täydellisesti erästä yhteistä kieltä eli suomea :))

 sain kyydin pariskunnan pojalta varsin eksoottisella kulkupelillä. tuli ihan mieleen kuljetus vuorelle turkin alanyassa ;)
 kiitokset kyydistä sinne alaveteliin!

1 kommentti:

  1. Mutkien kautta päädyin lukemaan tämän postauksen - hienoja kuvia! Pieni sisälläni asuva kielipoliisi ja Kaustisella muutaman vuoden asuneena takerruin muutamaan kohtaan:Kaustisen, ei kaustisten sekä Kaustinen on tänä vuonna 150 vuottaan juhliva kunta. Tehdaskompleksi Teerijärvellä on Rani Plast :) Toivotaan hyviä lentokelejä pitkälle syksyyn!

    VastaaPoista