Lukijat

keskiviikko 24. elokuuta 2011

sortavalassa ilmoilla

on niin paljon helpompaa lainata wikipediaa, kuin keksiä itse olettamuksia kaupungista :)


-----------------
Sortavala sai kaupunkioikeudet vuonna 1632, mutta oli tärkeä kauppapaikka jo 1500-luvulla. Sortavala hävitettiin suuren Pohjan sodan aikana lähes täydellisesti, ja se menetti merkityksensä pitkäksi aikaa. Uudenkaupungin rauhassa 1721 kaupunki luovutettiin Venäjälle ja sille annettiin venäläinen nimi Serdobol. Vuonna 1811 se liitettiin muun Vanhan Suomen mukana Suomen suuriruhtinaskuntaan.

Sortavalasta kehittyi Laatokan Karjalan henkinen keskus. Sinne perustettiin sekä mies- että naisopettajaseminaari vuonna 1880, pappisseminaari 1918, ortodoksinen arkkipiispanistuin vuonna 1925. Sortavalasta kehittyi 1800-luvun loppupuolelta 1930-luvulle tultaessa merkittävä koulu- ja kulttuurikaupunki. Huomattava osa ennen vuotta 1939 koulutetuista kansakoulunopettajista on saanut oppinsa Sortavalan opettajaseminaareissa.

Sortavala oli kokoonsa nähden myös merkittävä teollisuuskeskus. Siellä oli muun muassa huonekalu- ja suksitehdas, elintarviketeollisuutta, kutomo sekä yksi Laatokan merkittävimmistä satamista. Rautatieyhteyden kaupunki sai jo vuonna 1893, kun rautatie Viipuriin valmistui.

Sortavala kuului itsenäiselle Suomelle vuodesta 1917 vuoteen 1940, jolloin se jäi Moskovan rauhassa Neuvostoliitolle. Vuonna 1941 suomalaiset palauttivat sen hallintaansa ja pitivät sitä vuoteen 1944. Vuoden 1947 Pariisin rauhassa kaupunki luovutettiin muun Karjalan mukana Neuvostoliitolle.

Sortavalan kaupungissa asui vuonna 1939 4 710 asukasta ja sen esikaupungeissa noin 4 500 asukasta.

-----------------


saavuttuamme sortavalaan menimme suoraan lentokentälle. siellähän on nimittäin meille vanhoja tuttuja, kun pari vuotta sitten kävimme viimeksi turhaan kyselemässä lentolupaa sortavalaan.
päällikkö ei lopulta nytkään luvannut starttia kentältä, mutta ei nähnyt estettä meidän lentää joltain pellolta. sortavalan kentältä operoi vain yksi antonov an-2 ja sen kippari ei myöskään nähnyt estettä lennoillemme. mies sattui muuten olemaan karjalan kuuluisimman paramoottorilentäjän, sergei potehinin kurssikaveri laskuvarjohyppyajoiltaan!

sopiva pelto löytyikin heti kentältä poistuessamme helylästä. siitä sitten yksi kerrallaan ilmoille.

tyypillistä sortavalan mäkimaisemaa.
yleisnäkymää sortavalan kaupungista

karjalansilta yhdistää kymölän ja sortavalan keskustan.
asuntoaluetta
sortavalan asema ympäristöineen
sortavalan luterilaista kirkkoa en ilmasta löytänyt. eipä se kyllä mikään ihme ollutkaan, koska wikipedian tietojen mukaan se paloi maantasalle neuvostolentokoneiden pommituksessa v. 1940
tässä kuitenkin ortodoksikirkko:
monelle suomalaiselle tuttu hotelliravintola "piipun piha" kuvan vas. yläreunassa.
myös me yövyimme tuolla.
paikka on kuulemma entinen suomalainen saha ja neuvostoliittolainen takkitehdas!

sortavalan lentokenttä helylässä

helylän kylä sijaitsee 6km sortavalasta pohjoiseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti