Lukijat

lauantai 9. toukokuuta 2009

inttiaikojen muistelua..

tänään hämeenlinnan kohdalla alkoi kahvihammasta kolottaa, niin tuli mieleen, että käydäänpäs poltsarin sotkussa kahveella!
"poltsari" oli oikealta nimeltään poltinahon kasarmi hämeenlinnassa, missä suoritin asevelvollisuuttani vuosina 80-81. 4.ErAutoK lisäksi alueella oli riihimäen viestikomppanian viestikorjaamo ja soittokunta.

hämmästys alueelle saapumisessa oli suuri. minkäänlaista vartiointia ei enää ollut ja muutenkin paikka henki hylättyä tunnelmaa. tuossa rakennuksessa (2.kerros, 2,tupa)meikä vietti aikaa kosolti n. 30 vuotta sitten.alokasajan jälkeen minut määrättiin samaan komppaniaan kuljetustehtäviin, parolan lääkintämieskurssin jälkeen ambulanssin kuljettajaksi.
tässä kuvassa meidän komppanian kaikki "sirramiehet" yhteiskuvassa. lisäkseni (vas) ari juvakka virroilta ja jari aaltonen forssasta


tuossa rakennuksessa oli komppanian kuljetuskalusto jatkuvassa lähtovalmiudessa.

alokasaikana tapahtui muuten naapurituvassa omituinen tapaus. alokas lappalainen oli pöllinyt ammunnoissa hätilän ampumaradalta rynnäkkökiväärin panoksen ja ampui sen aamutoimien aikana itsestään mahan kohdalta läpi. siihen aikaan rynnäkkökiväärit säilytettiin kunkin varusmiehen kaapissa, joten tämä mahdollistui.
kuljetusvääpeli (nimeä en enää muista) loikkasi tuosta kasarmin ikkunasta n. kolmisen metriä alaspäin suoraan autohalleille hakemaan ambulanssia ja tämä saattoi pelastaa alokas lappalaisen hengen?
kaveri jäi henkiin, mutta armeijaan ei enää tarvinnut tulla.
mulla on vieläkin sotilaspassin välissä betoniseinästä kaivettuja lappalaisen läpi menneitä lyijynkappaleita.

tässä samojen ovien edustalla minä mopolähetin kuitilla olevan ajopelin päällä, sekä yhteiskuva komppanian kuskeista.


etelä-suomen sotilasläänin komentajaa, kenraali jaakko valtasta kuskasi stm vironen tällaisella ajopelillä. valtasen jaskastahan tuli sittemmin puolustusvoimain komentaja.tuossa saunottiin ankarasti 103:n palvelustoverin kanssa vuonna-80

soittokunnan talo kasarmialueella.

samoin kuva alueella sijaistevasta viestikorjaamosta.

meidän "sotku" on nykyään tanssikoulu!


varusvarasto vähän heikossa hapessa nykyään.

tuossa kuvassa olen viemässä viimeisenä päivänä rytkyjä varusvarastolle. vanha on väsy. vanha ei jaksa kantaa :)
tällaisissa tunnelmissa hyvästelin 4.ErautoK:n vuonna -81...


13 kommenttia:

 1. En tiedä tunnistatko kun olin alokas. Aaltonen on myös minun nimeni kuten se joka jostain syystä vihasi minua yli kaiken. Minun olisi kuulunut aloittaa samaan aikaan palvelus kuin tekin mutta ei ollut tilaa joten kutsunnoissa palvelusaikaani siirrettiin eteenpäin että pääsin tuohon 4ErAuto komppaniaan.
  Sain kuitille komppanian nopeimman mustan auton eli Saab 99 jonka SA rekkaria en enään muista. Varakuskina olin Valtasen autolle ja pari kertaa Valtasta sitten kuskasinkin.

  Muistan hyvin kun Presidentti Mauno Koivisto tuli käymään Parolassa ja oltiin samassa autoletkassa kun pressa lähti takaisin. Moottoritiellä ajettiin reilusti ylinopeutta poliisien saattelemana. Oli hieno tunne päästellä kerrankin luvan kera. Jos en nyt väärin muista niin kyydittäväni taisi olla everstiluutnantti Lyly.

  Palvelusajan jälkeen olen käynyt komppaniassa silloin kun Hämeenlinnassa oli maatalousnäyttely tuolla alueella ja tutut tuvat alkuperäisine kaappeineen löytyi mutta muuten sieltä oli jo armeijan vermeet poistettu.

  T: Rauno Aaltonen

  VastaaPoista
 2. hämärästi taidan raunonkin muistaa...
  autohalleilla varmaan oltiin jonkun aikaa samaankin aikaan?
  tuo kuulanpyöritys jäi mullekin mieleen. ei niin kivaa yrittää nukkua sitä kuunnellen, mutta kiva sitä oli pyörittää ;)

  VastaaPoista
 3. Pitkät nostalgiset perinteet on Hämeenlinnan varuskunnilla Suomenkasarmilla,Linnankasarmilla ja sitten tietysti tällä Poltinahon perinteikkäällä autokomppanian porukalla!Jotain on kadonnutkin vuosien jälkeen kun varuskuntia yhdistellään ja wanhat kasarmit taakse jää,nykyisinhän toiminta tällä alueella on siirtynyt lähes täysin Parolannummelle Hattulan puolelle.Suomenkassulla on kai jotain esikuntaa ja linnalla museoita,poltsarin wanhat asunnotkin on jo saneerattu muihin toimintoihin..

  VastaaPoista
 4. Olipas mukavaa katsella kuvia ja lukea juttuja vanhasta 4er.autok.:sta.

  Itse oli saapumiserää 2/83,muistaakseni kesäkuun 10:s oli palveluksen alkamis pvm,oli kuuma kesä ja alokkaana toimintaa riitti aamusta iltaan, minäkin laihduin oikein kunnolla.Konstamiehenä paikka oli mitä ruhtinaallisin,hommat eivät juurikaan rasittaneet ja hauskaa nuorillamiehillä riitti.
  Hämeenlinnan keskustaan ei ollut pitkä matka jalkapatikassakaan ja muistaakseni auton peräkontista otettiin iltalomille sillointällöin siviilit päälle mikä lisäsi huomattavasti arvostusta "siviilien" silmissä ja baarien ovetkin aukeni helpommin.

  HA-joukkueen päälikköinä toimi värvätty "rekkamies" Ami ja Autio,sotilasarvoa en muista mutta molemmat kelpo miehiä ja antoi meidän olla melko vapaasti.

  Kaikennäköisiä pölhöyksiä tapahtui(ainakin mun kohdalla)yksi mieleenpainuvimmista koskee sotkutransenttia jossa oli perkinssin kone ja kesälläkin lämmityksessä,no elokuun pimeänä iltana tuli keikka hakea Parolasta vihreitäsisaria kotiin, minä kiiruusti Transenttiin starttasin käymään ja menoksi,siinä kohtaa kun vaihdoin reippaan kiihdytyksen jälkeen kakkoselle kuului aivan hirvittävän järkyttävä pauke ja melske transenttipolosta kun se lämmitys johto oli mennyt jäähdyttimen propelliin ja rikkonut jäähdyttäjän ym... oli melko vaatimaton olo aamusella tehdä ilmoitus Autiolle ja kertoa kuinka huolellisesti tein ajoonlähtö tarkastuksen.

  Terveisin Astm. Vammalasta

  VastaaPoista
 5. kiitos kommenteista! tuolla lisää stooria mun sotilasurasta ;)

  http://parinapojanjorinoita.blogspot.com/2011/10/maisemalentoa-hameenlinnassa.html

  VastaaPoista
 6. Sama juttu täällä että olipa kiva katsella poltsarin kuvia ja muistella vanhoja. Ite olin saapumis erää 2/2000 joka jäi tietääkseni toiseksi viimeiseksi saapumiseräksi kyseisessä kasarmissa. Oi niitä aikoja :) Eniten mieleen jäi ku ekaan kahteen päivään ei päästetty tupakalle ja niksat oli kovat, tuntu sit todella hyvältä ku vihdoinviimein pääsi. Sit iki-ihanat aamulenkit, ja ekat kaksviikkoo jolloi oli ihan sekaisin ku kaikki uutta.
  Harmi ku ei enään pääse sotkuu kahville mut muistot jäi kyl .

  VastaaPoista
 7. Vietin Poltinaholla viisi kuukautta (huhtikuusta syyskuuhun 1995), kun loistava sotilasurani huipentui kirjuri-lähetin tehtäviin LMpAE:ssa Suomen kasarmilla. Tuolloinkin Poltinaholla oli töissä tuo Autio, joka siinä vaiheessa oli luutnantti. Komppanian päällikkönä oli majuri Harviainen ja vääpelinä muistaakseni luutnantti Nissilä.

  VastaaPoista
 8. Hämeenlinna on wanha perinteikäs varuskuntakaupunki,itse palvelin aikanaan Parolannummella,mutta välillä oli keikkoja
  kantakaupungin kasarmeihin,esimerkiksi jouluruokailu järjestettiin Poltinahoa lähellä olevalla Suomenkasarmilla..
  Niihin paikkoihin liittyy paljon muisteloita,sellaisia ainutkertaisia kokemuksia,hyviä kavereita ja muuta vaikkei se aina silloin
  niin mukavalta tuntunutkaan vaan aika kultaa muistot..

  VastaaPoista
 9. Oli mahtava kun löytyi tälläisiä kuvia alik.Laitinen 3/80 saapumis erästä

  VastaaPoista
 10. Olipa kiva kun tuli vastaan kuvia ja juttuja omalta ikäluokalta terveisin
  alik.k laitinen 3/80 saapumis erä👍

  VastaaPoista
 11. Olipa mukavaa lueskella tutusta paikasta itte olen 3/80 erää on mukavia muistoja kys ajasta kyllä hätilä yms muistuu vielä t.alik. k.laitinen

  VastaaPoista
 12. Tuli sinkoiltua tuolla 1/90.Ylivääpeli Saarinen oli joukkueenjohtaja.Ajo kouluttajana oli Sot.mest. Keränen joka huusi ja karjui koko ajan ja kaikille kurkku suorana.Tuolta tuli siirto,Kaartiin Hesaan heti alokasajan jälkeen.

  VastaaPoista
 13. Hienoja muistoja paikasta 2/82 J Hytönen

  VastaaPoista